söndag 26 september 2010

Nu måste vi ändra sjukförsäkringen!

Det politiska utspelet med sjuka människor som de rödgröna iscensatte strax före valet bidrog i stor utsträckning till att Alliansen inte fick egen majoritet i riksdagen. Man försökte skapa en folkstorm mot Alliansen och fallet Annika väckte många upprörda känslor. Alliansen borde ha hanterat frågan på ett bättre sätt - i alla fall med mer empati och engagemang.

Ingen tvekan om att det var absolut nödvändigt att ändra på sjukförsäkringssystemet – före 2006 hade Sverige den högsta sjukfrånvaron i världen, trots att folkhälsan och arbetsmiljön var bland de i särklass bästa!

C: a 700 000 personer var antingen sjukskrivna eller förtidspensionerade och 140 personer förtidspensionerades varje dag - en stor andel av dem var unga. Nästan ingen rehabilitering erbjöds, kostnaderna sköt i höjden och utanförskapet permanentades.

En omläggning av sjukförsäkringssystemet tar tid och i den processen kan fel begås då många ärenden är svårbedömda. Detta ursäktar dock ingenting.

Vi kristdemokrater tror på att ett solidariskt finansierat sjukförsäkringssystem ska finnas och garanteras samt att rätt ersättning ska gå till rätt person. Alla sjuka ska ges en korrekt diagnos, adekvat behandling, tillförlitlig prognos och snabb rehabilitering för att kunna börja jobba igen.

De som är allvarligt sjuka ska få fortsatt sjukpenning och därmed inte vara med i introduktionsprogrammet. De som har en permanent nedsättning av arbetsförmågan ska även i fortsättning få sjukersättning – men även respekt och medkänsla. Detta har vi definitivt lyft upp inom Alliansen och det kommer vi att fortsätta göra.

Socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson (M) äger frågan om sjukförsäkringssystemet och hon har lovat att starta en utredning för att reda ut om det är fel på regelsystemet eller dess tillämpning. Detta är mycket angeläget - det duger inte att vänta. Inte så länge allvarligt sjuka kommer i kläm!

Artikeln publicerad i Sydsvenskan 2010-09-29

måndag 6 september 2010

Låt föräldrarna bestämma!

Lars Ohly och vänsterpartiet anser att det är rätt att tvinga mödrarna att avbryta amningen för att jobba. De ska tvingas att använda bröstpump om dem vill fortsätta amma efter sju månader, så att politikerna kan tvångsfördela uttaget av föräldraförsäkringen.

Man kan knappast tro att detta är sant, men det är det. Tydligare än detta kan det inte vara. Vänsterpartisterna säger det utan att skämmas – de anser att det rätt att köra över folket. Det ska inte spela någon roll att 84% av alla föräldrar vill bestämma själva över hur föräldraledigheten fördelas.

Vänsterpartiet menar att familjerna ska ha mindre att säga till om och att de som politiker vet bättre än familjerna! Vuxna människor ska ”uppfostras” i ren socialistisk anda att tänka ”rätt” så att de gör som vänsterpartiet vill. Man ska förhindra att familjerna väljer ”fel”. Tala om förakt för vanliga människors förmåga att bestämma över sina egna liv. Vilken översittarmentalitet!

Vänsterpartiet har ännu en gång visat sin kyla och sin fullkomliga brist på respekt och förståelse för vanliga människors vardag och för deras behov. Så blir det när dogmatismen går före sunt förnuft.

Detta onödiga ingrepp i familjelivet reaktualiserar diskussionen kring politikens gränser. Ska vänsterpartiet också bestämma hur föräldrarna ska klä sig eller vad de ska äta till middag? Man har definitivt gått över gränsen för vad politiken ska reglera.

För oss kristdemokrater är det viktigt att barnfamiljernas möjligheter till flexibla val måste ökas - inte minskas! Vi menar att det är viktigt att låta familjerna bestämma mer! Vi tror på färre restriktioner och mer valfrihet, i synnerhet när det handlar om småbarn. Vi vill ge familjerna mer utrymme och större frihet att bestämma själva.

Föräldrar som vill dela lika på föräldraförsäkringen ska uppmuntras att göra det. De som inte vill dela lika ska få lov att låta bli. Det viktigaste är att föräldrarna själva ska komma överens om en lösning som passar den enskilda familjens situation bäst och att samhället förbättrar förutsättningarna för jämställdhet. Vi vill dessutom göra föräldraförsäkringen mer flexibel, höja lägstanivån och att den ska kunna användas under hela barndomen.

Amningen är mycket positiv för barnet och det bör spela en avgörande roll när föräldraledigheten planeras. Mammor som ammar ska inte tvingas lämna sina spädbarn för att jobba. Samhället ska stötta och hjälpa familjerna, inte ta över deras beslutfattande och ännu mindre detaljstyra hur de lever sina liv och hanterar sina relationer. Föräldrarna vet ju vad som är bäst för deras barn!

söndag 6 juni 2010

Nationaldagen ska öka samhörigheten

Sveriges nationaldag firas idag den 6 juni. Nationaldagen firas till minne av dagen då Gustav Vasa utsågs till Sveriges kung 1523. Även 1809 års regeringsform, som fastslog de medborgerliga fri- och rättigheterna, och 1974 års regeringsform utfärdades den 6 juni. En del tycker dock att den historiska kopplingen är för vag. Tidigare firades den 6 juni som svenska flaggans dag och det var först 1982 som dagen fick status som nationaldag. Dagen är sedan 2005 en helgdag.

Under nationaldagen finns det anledning att reflektera över firandet. Införandet av nationaldagen var kontroversiellt och många anser fortfarande att den är dåligt förankrad hos svenska folket. Många vet faktiskt inte varför just den 6 juni blev nationaldag, inte heller vad man hyllar denna dag. I Skåne menar man dessutom att Gustav Vasa aldrig har varit skåningarnas kung.

Det vanligaste skälet till att man firar nationaldagen är säkerligen att man älskar sitt fosterland.

För några handlar dock nationaldagen om ett chauvinistisk firande av ålderdomliga nationalistiska idéer. Den europeiska nationalismen brukar koppla samman begreppen nation och folk, vilket utesluter medborgare med annat ursprung. Nationalismen hyllar nationen, historien, kulturen och slår vakt om nationalstatens intressen. Kritikerna menar att ett starkt hävdande av den egna nationen och det egna folket försvårar samarbetet och fredsutvecklingen.

För andra handlar nationaldagen om patriotism. Man ska inte förväxla patriotism med nationalism. Patrioten tycker att det egna landet är bäst men erkänner andra människors rätt att tycka likadant om sitt land. I de flesta länder ser man patriotism som något positivt. Sverige betraktas som ett av de minst patriotiska länderna i världen, troligen pga patriotismen frodas under krig och Sverige har inte drabbats av krig på 200 år. De flesta svenskar är dock stolta över att vara svenskar.

Du gamla, du fria är Sveriges inofficiella nationalsång, skriven av Richard Dybeck 1844. Dess status som nationalsång vilar helt på traditionen. Många skolor har dock tagit bort nationalsången från skolavslutningen till förmån för Den blomstertid nu kommer. ”Skolan ska spegla samhällets värderingar, därför sjunger vi inte nationalsången”, menar en del rektorer. Det märkvärdiga är att Dybecks sång handlar om Norden snarare än om Sverige. ”Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat Ditt namn flög över jorden” retar en hel del som tolkar texten som en opassande hyllning till krigiska svenska kungar från 1600- och 1700-talen.

Under de senaste åren har främlingsfientliga krafter missbrukat nationaldagen och flaggan för att hylla en överdriven nationalism och visa sitt hat mot invandrarna och det multikulturella samhället. Den pågående ekonomiska krisen har gett dem vind i segeln. SD har nu uppmanat allmänheten att bojkotta de mångkulturella nationaldagsfirandena. De ondgör sig över att ”ett stort antal av Sveriges kommuner har en så stark mångkulturell prägel på sina officiella nationaldagsfiranden att den svenska kulturen riskerar att hamna i skymundan”.

Detta har lett till att många associerar nationaldagen med något negativt. Vi måste dock hålla i minnet att det inte är nationaldagen som är problemet, utan främlingsfientligheten. Vi ska därför inte tillåta de främlingsfientliga att definiera svenskheten – utan i stället ta initiativet och visa handlingskraft för att förstärka demokratin. Främlingsfientlighet har inte någon plats i ett civiliserat samhälle.

Nationaldagen ska spegla dagens moderna och mångkulturella Sverige och vara en glädjedag för alla människor som bor i landet. Under nationaldagen ska vi fira att Sverige är ett demokratiskt land där man kan leva i fred och frihet oavsett ursprung, kultur eller religion. Låt oss hylla Moder Svea och vara kritiskt stolta över vårt land och dess historia. Låt oss hylla vår demokrati, frihet, jämlikhet, öppenhet och fred. Låt oss använda denna dag för att öka samhörigheten och delaktigheten så att vi tillsammans kan bygga ett ännu bättre samhälle – ett samhälle för alla.


lördag 5 juni 2010

Världsmiljödagen firas idag den 5 juni

Idag den 5 juni firas Världsmiljödagen över hela världen. Dagen instiftades efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. Världsmiljödagen är en av FN:s temadagar - temat för i år är biologisk mångfald. Biologisk mångfald är en förutsättning för hållbar utveckling, välfärd och överlevnad.

Att stoppa överutnyttjandet och förstörelsen av naturen är en av vår tids största utmaningar. Klimatförändringar, skogsförstöring, rovfiske, kemikalier i miljön, orenat avloppsvatten, dålig luft, sjuka hav, regional vattenbrist och förlust av biologisk mångfald är tecken på en mycket negativ och icke hållbar utveckling som inte får fortsätta.

Vi måste hitta nya vägar för att tillfredställa våra grundläggande behov på ett sätt som inte förstör balansen och autoregulationen i våra ekologiska system och i naturen som helhet. För att hantera miljöfrågorna på rätt sätt krävs att vi förstärker det internationella samarbetet.

Vår miljöpolitik är fast förankrad i förvaltarskapsprincipen - principen eller förhållningssättet om att människan har ett ansvar att förvalta, inte förbruka, naturens resurser. Denna princip förpliktar oss att agera med största möjliga hänsyn gentemot naturen och de kommande generationers rätt att leva i en sund och välbevarad miljö.

Försiktighetsprincipen ska tillämpas för att skydda miljön - extra försiktighet ska beaktas vid misstanke om hot eller skada på miljön.

Vår miljöpolitik bygger även på insikten om att vi har ett solidariskt ansvar gentemot människor som lever i fattiga länder, dessa drabbas mest av förstörelsen av naturen. Vi kristdemokrater arbetar för ett generöst och effektivt miljöbistånd samt överföring av grön teknik.

Industriländernas livsstil är inte längre hållbar - den utgör ett hot mot den ekologiska balansen genom förbrukning av enorma resurser, dåligt resursutnyttjande och ofantliga avfallsmängder. Även utvecklingsländernas fattigdom utgör ett hot pga olämplig urbanisering, brist på planering, föråldrad teknik, dåligt och kortsiktigt resursutnyttjande och oförmåga att hävda sig gentemot multinationella bolag. Redan nu är två tredjedelar av de viktigaste ekosystemen på jorden överutnyttjade och så får det inte fortsätta.

Med en ökande befolkning och en minskande tillgång på naturresurser är det angeläget att utveckla mer miljövänlig och resurseffektiv teknik. Vi måste effektivisera vårt resursutnyttjande och utveckla fler förnybara energikällor. God tillgång till energi är en förutsättning för utveckling, tillväxt och välstånd, men de flesta energislag har negativa effekter på miljön. Det är angeläget att fossila bränslen fasas ut i den takt vi utvecklar alternativa källor. Ekonomisk utveckling och miljöhänsyn behöver inte stå i motsatsförhållande till varandra.

Sverige har under Alliansregeringen en av de mest ambitiösa klimat- och miljöpolitik i världen, med konkreta åtgärder och tydliga mål. I Sverige finns spetskompetens på flera områden inom miljöteknik och Sverige har goda förutsättningar för att visa ledarskap i miljöfrågor. Dessa frågor kan bara lösas genom internationellt samarbete - världen behöver dock en ny klimatöverenskommelse. Klimatet och miljön är globala utmaningar som angår oss alla oavsett var vi lever på jorden.

måndag 31 maj 2010

Hungern - den gamla fienden breder ut sig igen

Under de senaste decennierna har framsteg gjorts i kampen mot den globala fattigdomen men fortfarande lever miljoner människor i armod. Enligt Världsbanken har andelen av världens befolkning som lever i extrem fattigdom mer än halverats sedan 1980-talet.

Hungern i världen ökar dock igen i kölvattnet av den globala finanskrisen och klimatförändringarna. En allt större del av de fattigas inkomster går till föda. Drygt en miljard människor lever i yttersta fattigdom, saknar mat för dagen och lider av kronisk undernäring, enligt FAO. Antalet har ökat med 150 miljoner sedan 2004.

För oss kristdemokrater är fattigdomen och svälten i världen en moralisk katastrof som kan åtgärdas - världen kan producera tillräckligt mycket mat för att mätta hela jordens befolkning. Det som saknas är den politiska viljan, det som behövs är mer medmänsklighet och mindre egoism. Vi arbetar därför för att Sverige ska ge fattiga länder ett solidariskt och generöst bistånd. Vi människor har alla ansvar för varandra.

Alliansregeringen är den första regeringen i Sverige som har lyckats uppnå målet att ge 1 % av landets bruttonationalinkomst som bistånd till fattiga länder. Vi har all anledning att vara stolta över det.

Biståndet användes dock fortfarande inte enbart för direkt fattigdomsbekämpning utan också för många olika ändamål såsom militära insatser, skuldavskrivningar, utbytesprogram och flyktingmottagningar. Dessa aktiviteter är viktiga men borde inte finansieras med biståndsmedel.

År 2000 formulerade FN åtta utvecklingsmål (millenniummålen) för att bekämpa fattigdomen i världen, bland dessa ingår att utrota fattigdom och svält, minska barndödligheten och minska mödradödligheten. Utvecklingen går långsamt och mycket talar för att få av dessa åtta mål kommer att uppnås. I de fattiga länderna söder om Sahara orsakar undernäring mer än en tredjedel av all barndödlighet och ingen större förbättring noteras.

Biståndet kan ju inte ensamt utrota fattigdomen i världen. Fattigdomsbekämpning behöver dessutom andra viktiga insatser såsom demokratiska reformer, respekt för de mänskliga rättigheterna, korruptionsbekämpning, jämställdhet, social integration, utbildning och god samhällsstyrning. En hållbar ekonomisk utveckling kräver vidare kreativ företagaranda, utbildad arbetskraft, adekvat infrastruktur och transport, öppna marknader, frihandel, privat egendom och sund miljö.

Öppna marknader och den internationella frihandeln är välståndsskapande krafter som spelar en nyckelroll i den ekonomiska utvecklingen. Vi kristdemokrater arbetar för internationell utveckling och solidaritet. Vi vill att EU ska visa största möjliga öppenhet gentemot fattiga länder och vi vill att dessa länders intressen tillvaratas på rätt sätt i olika handels- och kreditrelaterade organisationer.

Det svenska humanitära engagemanget ska vara generöst och effektivt. Fattigdomsbekämpning måste därför vara det övergripande målet för all verksamhet som finansieras med biståndsmedel. Sverige borde följa Irlands exempel och se till att åtminstone 20 % av det totala biståndet går direkt till att minska och utrota hunger med undernäring och dess permanenta skador. Att ha mat för dagen borde vara en mänsklig rättighet.


torsdag 27 maj 2010

Vittnesskyddet måste förstärkas

En 33-årig man blev skjuten i benet när han var på väg till domstolen i Malmö för att vittna mot en medlem i det kriminella gänget Black Cobra. Även en 24-årig kvinna skottskadades. Rättegången fick ställas in.

Enligt uppgifter i pressen kom två män fram och frågade om han var vittne i rättegången. Då han svarade ja sköts han ner av en av männen. Rättegången gällde bland annat misshandel. En 30-årig man är åtalad, men inte häktad.

Det har framkommit att 33-åringen inte var så pigg på att vittna, men vare sig åklagaren eller polisen uppfattade det som att han var rädd eller utsatt för hot.

Detta är ett hot mot alla brottsoffer, anser Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund. Att vittnen ställer upp är oftast en förutsättning för att det överhuvudtaget ska bli någon rättegång. Polisen måste bli bättre på att skydda vittnen.

Vittnesskyddet kan bestå av olika åtgärder som byte av telefonnummer, polisbevakning, flytt till en hemlig adress och i vissa extrema fall få skyddad identitet. Möjligheten för vittnen att höras via videolänk finns redan i dag, men används för lite.

Om polisens arbete fick vi veta den 12 maj när vi fyra skånska toppkandidater till riksdagen Otto von Arnold, Michael Anefur, Lars Thunberg och Juan Tapia, tillsammans med statsrådet Mats Odell besökte närpolisen i Rosengård.

Polisen informerade oss om bränder, skadegörelse, trakasserier, narkotika, rivaliserande gäng och det aktuella läget på Rosengård. Vi fick veta att det kriminella gänget Black Cobra hade etablerat sig i området. Polischefen Bengt Hersler berättade att polisen hade problem med att få olika förbrytare fällda i domstol pga ingen vågade vittna. Han menade att vittnesskyddet fungerar dåligt och att det behöver ses över och förstärkas. Detta budskap tog vi med oss, speciellt Mats som statsråd och Otto som ledamot i Justitieutskottet.

I en demokrati är det ju fullständigt oacceptabelt att ett vittne ska kunna skrämmas till tystnad och i värsta fall att brott förblir ouppklarade och förövare går fria. Övergrepp i rättssak är ett mycket allvarligt brott som samhället ska beivra.

En hel del har Alliansregeringen redan gjort för brottsoffren - nu gäller det att se till att vittnena inte glöms bort. Vittnesskyddet och kampen mot den organiserade kriminaliteten måste stå högt på agendan. Om rädslan för att vittna mot våldsmän sprider sig så riskerar hela rättssystemet att haverera. Detta kommer vi aldrig att acceptera.

  Beijerskajen i Malmö

torsdag 6 maj 2010

Enpartistaden Malmö

”Det långa socialdemokratiska maktinnehavet i Malmö stad har haft en negativ inverkan på demokratin. Gränsen mellan staden och Rörelsen suddas ut, det förekommer maktkoncentration och mobbning, relationen mellan Ilmar Reepalu och stadens näringslivstoppar är alltför intim och oppositionen är alltför anpasslig och medgörlig", sade Fredrik Segerfeldt idag i Malmö när han presenterade sin rapport
Enpartistaden 1: Malmö - om effekter av långa maktinnehav i landets kommuner. Seminariet arrangerades av tankesmedjan Timbro.

Socialdemokraterna har styrt Malmö sedan 1919, dvs under 85 av de senaste 91 åren. De har haft staden i sin hand i nästan ett sekel, om man bortser från mandatperioderna 1985-1988 och 1991-1994.

Segerfeldt ser detta utomordentligt långa maktinnehav som ett hot mot demokratin: ”När ett politiskt parti under lång tid innehar makten i en politisk församling, och därmed i en politisk enhet som ett land, får det effekter. Det kan handla om att myndigheter och offentliga tjänstemän, som på papperet är neutrala men i verkligheten inte är det. Det kan handla om hur stora delar av samhället, inklusive näringslivet, anpassar sig till den offentliga makten på ett sätt som inte är meningen. Och det kan handla om hur maktinnehavet tas så för givet att de gränser som finns för den offentliga maktutövningen inte längre respekteras”.

Segerfeldt har i sin rapport samlat ett stort antal väldokumenterade händelser och företeelser som han analyserar ur ett enpartistadsperspektiv: ”Sammantagna ger de en bild av systematisk vänskapskorruption och demokratiska övertramp, av en stad som inte styrs så demokratiskt som den borde”.

Det är känt att ett långvarigt maktinnehav kan leda till osund maktfördelning, bristande insyn, centralstyrning och negativa konsekvenser för demokratin - Malmö är inget undantag. Rapporten belyser behovet av att den politiska makten granskas, inte enbart för att beivra oegentligheter utan också för att försvara och förstärka demokratin.

Demokratin ska aldrig tas för given - den kräver en kontinuerlig övervakning och engagemang, inte enbart av oppositionen utan också av alla medborgare.

Nu är det dags för oppositionen i Malmö att ta krafttag och sluta finna sig i att vara den ständiga tvåan - nu gäller det att arbeta hårt för att vinna valet och låta friska vindar blåsa i staden.


Malmö - utsikt från Kronprinsen

onsdag 28 april 2010

En sann kristdemokrat

Astrid Bergendahl-Larsson har gått bort. Hon somnade in lugnt och stilla i sitt hem på Päronskogens vårdboende i Malmö, omgärdad av sina anhöriga, fredagen den 23 april. Hon blev 104 år.

Astrid var under många år ordförande i Kristdemokratiska kvinnoförbundet i Malmö, hon lämnade klubban vid 97 års ålder och blev hedersordförande. Hon deltog i åtskilliga valkampanjer, senast i EU-valet. Hon var troligen världens äldsta valarbetare. Lokalavdelningen nominerade henne till Årets kristdemokrat 2010.

Astrid var mycket vital och aktiv ända upp i hög ålder. Hon flyttade från egen lägenhet vid 102 års ålder. Förra året höll hon ett mycket uppskattat föredrag för blivande äldrepedagoger på Malmö högskola.

Astrid var djupt respekterad för sina medmänskliga insatser. Hon ömmade för de fattiga och förtryckta och brukade samla in pengar till välgörande ändamål.

Malmö lokalavdelning tillsammans med kvinnoförbundet och seniorförbundet uppvaktade Astrid då hon blev 104 år den 28 december 2009.

Det var fullt hus på Päronskogens vårdboende i Malmö, rapporterade tidningarna. ”Bland gratulanterna noterades släktingar i fyra generationer, unga och gamla kristdemokrater, studenter, vänner och beundrare”.

Astrid var som alltid på strålande humör, ödmjuk och humoristisk. Hon hade i god tid förklarat att hon inte behövde några presenter och att hon föredrog att man gav något till välgörande ändamål.

Flera tidningar intervjuade Astrid på hennes högtidsdag. ”Jag lever på övertid. Det är dags att somna in snart. Lycklig med livet, min tro och min stora kärleksfulla familj”, sade Astrid.

Nu har Astrid somnat in för gott. Hon efterlämnar 4 barn, 11 barnbarn och 17 barnbarnsbarn. Alla vi som kände Astrid kommer att sakna henne mycket.

Kristdemokraterna i Malmö vill härmed hedra Astrid och uttrycka sitt djupaste deltagande till hennes familj.


Kristdemokraten Astrid Bergendahl-Larsson

måndag 26 april 2010

Klargörandet förstärker patientens integritet och självbestämmande

Idag kom Socialstyrelsens klargörande av rättsläget avseende vård av döende patienter - den 32-åriga respiratorvårdade kvinnan har rätt att avbryta behandlingen. Kvinnan lider av en neurologisk sjukdom som gör att hennes tillstånd försämras kontinuerligt.

Utgångspunkten för beslutet är att ”det är patienten själv som bestämmer vilken behandling han eller hon tar emot och när den ska avbrytas”. Kraven är att patienten är beslutkompetent, välinformerad och införstådd med konsekvenserna av olika behandlingsalternativ.

Klargörandet ska på inget sätt blandas ihop med aktiv dödshjälp. Aktiv dödshjälp är förbjuden i Sverige och detta påverkas inte av beslutet.

Rättsläget har fram till nu varit motstridigt. I Socialstyrelsens allmänna råd står det: ”Läkaren får inte ge en behandling som patienten inte vill ha". I samma allmänna råd står det också: ”En grundläggande regel är att åtgärder, vars enda syfte är att orsaka en patients död, aldrig är tillåtna inte ens om patienten själv begär det”.

Det har således funnits anledning att förtydliga regelverket. Socialstyrelsen har sammanfattat läget på följande sätt:
  • Vården ska så långt det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten.
  • Huvudregel är att en läkare inte får ge en behandling som patienten inte vill ha.
  • Om en patient inte vill att en livsuppehållande behandling ska sättas in eller fortsätta ska läkaren respektera patientens önskan. En förutsättning är att patienten är beslutkompetent, välinformerad och införstådd.
  • Vården är skyldig att erbjuda en döende patient smärtlindrande och ångestdämpande behandling.
Beslutet omfattar inte enbart personer som ligger för döden, utan även de som är svårt sjuka och som hålls vid liv med hjälp av medicinska insatser. ”Jag är väldigt glad och känner mig lugn i själen”, sade den 32-åriga kvinnan till Expressen.

Svårt sjuka ska visas respekt och omtanke och inte påtvingas oönskad vård, hävdade vi den 8 april i en debattartikel i tidningen Kristdemokraten. Klargörandet från Socialstyrelsen är inne på samma linje -  att slå vakt om patienternas integritet och förstärka den enskildes självbestämmande. Klargörandet välkomnas.

Debattartikeln publicerad i Newsmill 2010-04-26.


Stortorget i Malmö

torsdag 22 april 2010

MP öppnar för samarbete med Alliansen i Malmö

De rödgröna med Reepalu i spetsen styr i Malmö. Nu försöker partierna lägga fram gemensamma budgetar men kan inte komma överens - miljöpartiet har inte fått gehör för flera viktiga frågor och är tveksamt till fortsatt samverkan med vänsterblocket. Man har istället öppnat för ett samarbete med Alliansen, rapporterar Sydsvenskan.

På riksnivå kommer de rödgröna att lägga fram sin första gemensamma skuggbudget den 3 maj. Samma dag är det budgetberedning i Malmö. En preliminär budget klubbas i mitten av juni.

”De flesta kommuner har en finansberedning. I Malmö styr kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu ensam över de strategiska ekonomiska frågorna”, säger MP:s gruppledare.

S och V tycker att det är problematiskt att samarbeta med någon som hotar med att gå över till andra sidan. Vänsterpartiets toppnamn i valrörelsen har deklarerat: ”Kan miljöpartiet, som de säger, tänka sig att sitta i bådas knä är det bra att väljarna får veta det. Väljarna vet inte vad de får om de röstar på Miljöpartiet”. Minsann! Hon säger att MP sitter i deras knä!

Alliansen i Malmö stänger inte dörren för ett samarbete med miljöpartiet. I Region Skåne finns redan ett välfungerande samarbete mellan dem - så kan det också bli i Malmö.

Kristdemokraternas politik skiljer sig i flera aspekter från miljöpartiets, men det finns utan tvekan  gemensamma frågor som man kan bygga vidare på, några av dessa avvisades av vänsterblocket. Båda partier är dessutom positivt inställda till friskolor.


En bro över kanalen i Malmö

tisdag 20 april 2010

Återupprätta rättsväsendets duglighet

Kampen mot vardagsbrottsligheten måste prioriteras högre. Människors oro över vardagsbrottslighet, som inbrott, skadegörelse och misshandel, har länge satts på undantag, skriver Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund tillsammans med ledamöterna i justitieutskottet, Inger Davidsson och Otto von Arnold, i en debattartikel i Sydsvenskan idag.

”Kristdemokraterna har länge prioriterat rättsfrågorna, och i regeringsställning har vi varit med om att göra den största satsningen i modern tid på polisen. Vi är på rätt väg, även om vi behöver göra mer åt både resursfrågan och polisens organisation. Ändå är det uppenbart att människors oro över den nära brottsligheten har satts på undantag”, hävdar kristdemokraterna.

En märklig syn på brott har börjat etablera sig i samhället - brott betraktas närmast som normala fenomen. Många brott blir aldrig anmälda, inte enbart pga bristande förtroende för de rättsvårdande myndigheterna, utan också pga att man börjat se brott som en del av vardagen. En del menar till och med att man får skylla sig själv.

Antalet anmälda brott i Sverige ökade med 2% mellan 2008-2009. Enligt BRÅ anmäldes drygt 1,4 miljoner brott under 2009. Av dessa var 111 703 våldsbrott, 143 323 hot-, kränknings- och frihetsbrott, 558 428 stöld-, rån- och häleribrott, 204 890 skadegörelse (inkl mordbrand) och 122 485 alkohol- och narkotikabrott. Den totala uppklarningsprocenten var sammantaget 38%. Detta är en mycket oroande utveckling.

En sak är säker - vi behöver återupprätta rättsväsendets duglighet, så att Sverige återigen blir en trygg plats för alla. En rejäl utökning av antalet lokalt förankrade närpoliser i Sverige, som kristdemokraterna föreslår, kommer utan tvekan att bidraga till detta.

Samhället kan inte i längden fortsätta att åsidosätta en av sina viktigaste uppgifter, nämligen att skydda medborgarna från våld och brott. Om vi inte agerar i tid kommer otryggheten att permanentas - och detta får inte ske! Alla brott ska utredas, även mindre brott ska tas på allvar, och alla brottslingar ska lagföras.

Kampen mot brottsligheten angår oss alla. Vi måste bekämpa brottsligheten med beslutsamhet, men vi behöver också angripa dess orsaker och skapa ett brottsförebyggande system. Särskilt fokus måste läggas på vardagsbrotten och på alla brott mot person.


Kanalen i Malmö 2010-04-20

torsdag 15 april 2010

Sverige håller på att ta sig ur krisen

Sverige har klarat sig betydligt bättre än de flesta länder genom finanskrisen. Krisen har varit den svåraste som landet har haft under de senaste årtiondena. Mycket talar för att krisen har nått sin topp och att landet kommer att återhämta sig snabbare än man tidigare trott. Men faran är ännu inte över. Det sade finansmarknadsminister Mats Odell idag den 15 april inför intresserade åhörare på Stadsbiblioteket i Malmö.

Så sent som i november 2009 trodde man att c:a 300 000 personer skulle bli arbetslösa i Sverige. Hittills har c:a 100 000 förlorat sitt arbete pga krisen, men regeringen har lyckats stoppa denna negativa utveckling. Färre människor än väntat är utan arbete - arbetslösheten kommer att hamna på c:a 9,2% under 2010 för att gå ned till 8,8% under 2011. BNP kommer i år att gå upp med 2,5% och nästa år med 3,9%.

Det finns dock grupper i samhället som har blivit mer drabbade än andra och dessa försöker regeringen kompensera genom speciella åtgärder. Det handlar framför allt om äldre, unga och barnfamiljer.

Vårpropositionen ger en tredje skattesänkning till pensionärerna. Förslaget kostar fem miljarder kronor per år.

Vårpropositionen innehåller åtgärder för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. En satsning på 120 miljoner kronor görs på sommarjobb och sommarskola för skolungdomar. Det kommer att skapa c:a 15 000 heltidsjobb.

Regeringen höjer flerbarnstillägget med 50 kronor per månad för det andra barnet, 100 kronor för det tredje, 150 för det fjärde och 200 kronor per månad för varje ytterligare barn. Kostnaden för detta blir c:a 700 miljoner kronor.

Regeringen har storsatsat på infrastrukturen. Satsningen är på 482 miljarder kronor under åren 2010-2021.

Regeringen har under 2010 gett kommunerna 17 miljarder kronor i extra konjunkturstöd, för att hindra nedskärningar av personal i vård, skola och omsorg.

För att underlätta företagandet har regeringen slopat revisionsplikten för småföretag och förenklat momsredovisningen.

Bland andra åtgärder i vårpropositionen kan också nämnas:

Regeringen har tidigarelagt vissa infrastrukturåtgärder.

Regeringen har infört yrkeslegitimation för lärare och förskollärare till en kostnad av 60 miljoner kronor under 2011, 160 miljoner kronor under 2012 och därefter 260 miljoner kronor per år.

Regeringen inför en sorgepeng. Föräldrar som mister ett barn ska i framtiden kunna få ersättning. Från den 1 januari 2011 avser regeringen att införa en ersättning inom föräldraförsäkringen som ska underlätta för de föräldrar som förlorar ett barn. Den ska kunna betalas ut under tio dagar. Båda föräldrarna ska kunna få ersättning samtidigt.

Då Alliansregeringen tillträdde 2006 uppgick statsskulden till 46% av BNP. Statsskulden är numera 39%, trots krisen, och man räknar med att den kommer att fortsätta gå ned till c:a 28%.

Sverige har ett underskott på endast 3% av BNP, vilket är gränsen för stabilitetspakten inom EU. Inget annat land i Europa har ett så litet underskott som Sverige, England har t ex ett underskott på 14% av BNP och andra länder ännu högre.

De svenska låginkomsttagarna har beskattats mycket hårt under alla socialdemokratiska regeringar. De har faktiskt varit de högst beskattade i världen – men det har Alliansregeringen ändrat på.

Jobbskatteavdraget har gett människorna mer pengar i plånboken efter skatt. Det innebär t ex 1 340 kronor netto per månad för ett vårdbiträde, 1 600 kronor netto per månad för en metallarbetare och 1 778 kronor netto per månad för en sjuksköterska.

De svenska hushållen har fått ökad köpkraft och lyfter ekonomin ur krisen. Det största hotet mot välfärden är den rödgröna oppositionens förslag om högre skatter och arbetsgivaravgifter.

Alliansregeringen har haft jobbfokus och har stärkt arbetslinjen. Totalt satsar regeringen ytterligare c:a 5 miljarder kronor under 2010 på olika reformer för att stimulera efterfrågan på arbetskraft samt för att se till att de som drabbats hårdast av krisen inte halkar efter.

Regeringen har fört en ansvarsfull ekonomisk politik - de åtgärder och siffror som Alliansregeringen har presenterat inger framtidshopp. Den ekonomiska utvecklingen behöver stabilitet och långsiktighet – för detta behövs ett nytt mandat för Alliansregeringen under valet 2010.


Stadsbiblioteket i Malmö 2010-04-15


onsdag 7 april 2010

Mats Odell har lyckats igen

Svenska staten lyckades idag under årsstämman driva igenom ett bonusstopp för Telia Soneras koncernledning. Regeringen vill ha fasta löner utan bonus.

Styrelsen hade föreslagit en årlig bonus och möjlighet att deltaga i ett långsiktigt, aktierelaterat prestationsprogram.

Regeringen motsatte sig detta – man har inte kunnat hitta något stöd för att bolag med bonus skulle utvecklas bättre än bolag med fasta ersättningar.

Bonussystemet har dessutom visat sig vara behäftat med flera negativa aspekter såsom vårdslöst risktagande och kortsiktighet i stället för långsiktigt värdeskapande.

Mitt under finanskrisen har bonusskandaler lett till häftiga debatter i flera länder. Allmänheten har ställt krav på att bonussystemet tas bort – i synnerhet om bolaget går med förlust eller om det behöver statligt stöd.

Liknande bonusstopp har redan införts i statligt ägda bolag som Vattenfall, SJ, LKAB, Sveaskog och Svenska Spel.

Finansmarknadsministern har fortsatt sanera det som uppenbarligen inte fungerar. Detta är ett nytt steg i rätt riktning.


Drottningtorget i Malmö

söndag 4 april 2010

Kulturarvet tillhör oss alla

Kulturen har ett värde i sig men den har också en förmåga att överbrygga olikheter och skapa gemenskap människor emellan. Kulturen ger oss rötter till vår historia och en helhetssyn på vår tillvaro. Kulturen tar sig många olika uttryck och berikar vårt vetande på många olika sätt. Den ger oss till exempel insikt om hur livet har gestaltat sig på olika områden och under olika tidsperioder.

Förra helgen var jag i Bonn och lyckades göra en avstickare till Zoologisches Forschungsmuseum Alexander König på Adenauerallee. Där visade man en fantastisk utställning med unika dinosaurier från sju olika museer i Argentina.

Över 100 000 besökare har redan bland andra sett Argentinosaurus huinculensis, som var 38 meter lång och vägde 90 ton - troligen den största dinosaurie i världen. Argentinosaurus var en växtätande titanosaurie som levde för c:a 70 - 80 miljoner år sedan i det området som idag är Argentina. Den levde samtidigt med de enorma köttätarna Mapusaurus och Giganotosaurus, som var större än den kände Tyrannosaurus rex.

Dinosaurierna har varit utdöda i 65 miljoner år men intresset för dem växer stadigt. Dessa giganter förtrollar barn och vuxna när man ser dem på museerna. När ett barn får dinosauriefeber är det bara att kapitulera - inget kan stoppa en sådan vetgirig dinodiggare.

Dinosaurierna härskade under flera miljoner år men försvann plötsligt från jordens yta. Vad var det som hände? Det finns många teorier men ingen övertygande förklaring.

Ja, museer bjuder definitivt på kultur och rekreation i olika former - museer är en resurs att använda. Både kultur och rekreation spelar en viktig roll i samhällsutvecklingen och alla ska ha möjlighet att ta del av den. Vi kristdemokrater anser att ett varierat kulturliv och goda möjligheter till rekreation är grundläggande rättigheter i det moderna samhället. Vi värnar om dem.



Argentinosaurus huinculensis

Gap mellan straffsystemet och rättskänslan

Det åligger samhället att markera klart och tydligt skillnaden mellan gott och ont, rätt och fel, tillåtet och otillåtet och reagera snabbt på brott genom att låta domstolarna döma ut olika straff. Straffet ska vara rättvist och stå i proportion till brottets allvar.

Straffet har som primärt syfte att avhålla förövaren från fortsatt kriminalitet, få andra att avstå från att begå brott, skydda samhället mot övergrepp och ge upprättelse till brottsoffret. Straffet hjälper förbrytaren att sona sitt brott.

Det finns inte något enkelt samband mellan strafflängd och fortsatt brottslighet, men strafflängden är viktig - åtminstone från ett rättsmoraliskt perspektiv. Övergrepp mot enskilda individer döms ofta i nedre delen av straffskalan - för vanliga människor är detta helt oacceptabelt.

Det är lika oacceptabelt som det synsättet som betraktar brottslingen som ett viljelöst offer för omständigheterna i samhället, i stället för att betona individens moraliska och juridiska ansvar för sina egna handlingar. Kriminaliteten har ökat i välfärdsamhället sedan 50-talet och varje år anmäls 1,3 miljoner brott i Sverige.

Lindriga straff och brist på rättvisa urholkar rättsmedvetandet och leder till stora problem – förövaren har inte sonat sitt brott i folkets ögon och förblir därmed en kriminell. Det tycks således finnas ett gap mellan straffsystemet och människors rättskänsla.

För vanliga människor gäller det att den som begått ett brott ska sona det genom att avtjäna sitt straff, ångra sitt brott och återupprätta brottsoffret efter bästa förmåga. Först därefter blir en försoning och ett återinträde i gemenskapen möjligt.

Samhället bygger på ömsesidigt förtroende människor emellan. Trygghet är en grundläggande rättighet som ska ses som en relation - man ska kunna lita på sina medmänniskor och bemötas med respekt. Det är våldsbrotten som främst bidrar till känslan av otrygghet.

Många grova våldsbrott begås av personer som tidigare dömts för annat våld. Samhället måste ta denna oro på allvar - straffen för allvarliga våldsbrott ska skärpas och återfall ska leda till strängare straff. Detta har Alliansregeringen tagit fasta på – nu gäller det för domstolarna att tillämpa det.

Debattartikeln publicerad i tidningen Kristdemokraten 2010-04-30.


Klövastenen i Glemmingebro, Skåne

lördag 3 april 2010

Rättvisebalansen ska återställas

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund markerade igår mycket tydligt i en debattartikel i SvD vår syn på människan som en moralisk person med en förmåga att välja mellan vad som är rätt och fel.

Hägglund menar att den rödgröna oppositionen ser människan som en social konstruktion: ”I de rödgrönas värld är det inte bara en tro – utan också en politisk nödvändighet – att den enskilde personen i första hand är en produkt av den sociala omgivningen och bara i andra hand har en fri moralisk vilja. För det är då samhällsingenjören kan träda in för att modellera om människors sociala liv på politisk väg”.

Vi kristdemokrater anser att människan har en rationell natur och kan välja mellan gott och ont. Hon är moraliskt medveten och råder över sina egna handlingar - detta gör henne moraliskt ansvarig. Människovärdet ger henne rättigheter samtidigt som det moraliska ansvaret ger henne skyldigheter.

Vår rättspolitik bygger på en kristen människosyn och värdegrund som inser att människor är ofullkomliga och begår misstag -  brott kommer alltid att finnas. Samhället måste därför verka för att begränsa brottsligheten så långt som möjligt.

Rättvisebalansen rubbas när någon begår ett brott. Samhällets uppgift är att skipa rättvisa och återställa balansen. Ett brott brukar betraktas som ett angrepp mot lagen och staten men det utgör främst ett angrepp mot människor. Förövaren ska straffas men samtidigt uppmuntras till ånger och upprättelse av brottsoffret.

Alla människor har ett personligt ansvar för sina handlingar. Som allmänprevention måste samhället göra klart för alla att på brott följer straff. Alla brott ska beivras och samhället ska alltid stå på brottsoffrets sida.

Kriminaliteten ska bekämpas på alla sätt. Vi anser att det mest effektiva sättet är genom adekvata förebyggande insatser. Familjens roll att fostra de unga är av största vikt. Skolan ska väcka respekt för människans egenvärde och människolivets okränkbarhet. Staten ska upprätthålla de gällande rättsreglerna.

Påföljderna ska avhålla förövarna från att begå nya brott, avhålla andra från liknande handlingar och skydda samhället mot övergrepp. Straffet ska vara rättvist och utgöra ett sätt för brottslingen att sona sin skuld gentemot offret och samhället. Straffet och upprättelsen av brottsoffret ger förövaren en chans att återinträda i gemenskapen och bli accepterad på nytt som en ansvarsfull person.


Humanitetens hus i Malmö

fredag 2 april 2010

Bekämpa handeln med förfalskade läkemedel

Handeln med förfalskade läkemedel har blivit ett globalt folkhälsoproblem. Marknaden för dessa preparat håller på att bli större än den för narkotika - förklaringen är den växande näthandeln.

Under 2005 upptäcktes en halv miljon förpackningar med förfalskade läkemedel i Europa. Året därpå hade antalet ökat till 2,7 miljoner – och ökningen fortsätter.

WHO uppskattar att marknadsvärdet av förfalskade läkemedel kommer att uppgå till 75 miljarder dollar under 2010. I Sverige ligger det enligt vissa beräkningar kring 860 miljoner kronor om året.

Ett förfalskat läkemedel är enligt WHO: "ett läkemedel som medvetet och bedrägligt är felmärkt med avseende på identitet och eller ursprung. Både originalläkemedel och generika kan förfalskas. Förfalskade läkemedel kan vara produkter med korrekta eller felaktiga ingredienser, utan aktiva ingredienser, med otillräcklig mängd aktiva ingredienser eller med förfalskad förpackning."

Risken att få ett förfalskat läkemedel på olagliga internetapotek är mycket stor. C:a sex av tio mediciner som säljs via näthandeln är antingen falska och farliga eller undermåliga, enligt den oberoende organisationen European alliance for access to safe medicines. Näthandeln kräver inte heller något recept. Än så länge finns det bara ett lagligt internetapotek i Sverige och det drivs av statliga Apoteket AB.

Tullens beslag av förfalskade läkemedel ökar kraftigt i Skåne - förra året tog tullen dubbelt så många tabletter som under 2008. Bland dessa fanns antibiotika, bantningsmedel, kolesterolsänkare, smärtstillande och Viagra. Även beslag av läkemedel i andra former har ökat kraftigt och mörkertalet förmodas vara stort.

WHO och Läkemedelsverket verkar för en ökad samordning för att bekämpa denna nya form av internationell kriminalitet - tullmyndigheterna i EU har redan inlett ett samarbete. Man behöver komma åt tillverkarna, stänga olagliga internetapotek och förbättra gränskontrollerna. Det behövs dessutom en översyn av lagstiftningen på detta område och en uppdatering av straffpåföljderna.

Debattartikeln publicerad i Newsmill 2010-04-05.


Kronprinsen i Malmö

tisdag 30 mars 2010

Alliansen satsar på infrastrukturen i Sverige

Partiledarna i Alliansen presenterade idag i Malmö en satsning på infrastruktur om 482 miljarder kronor under åren 2010-2021.

Av dessa har 417 miljarder statlig finansiering. Resterande 65 miljarder finansieras genom trängselskatter, vägavgifter, EU-medel och kommunala bidrag.

Infrastrukturen spelar en nyckelroll i utvecklingen. Det är väsentligt att vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser är lämpliga och håller en hög standard. För att öka resandet med kollektivtrafiken ska man kunna erbjuda punktliga, snabba, säkra, bekväma och miljövänliga resor.

Varje dag görs i genomsnitt 13 miljoner resor i Sverige samtidigt som gods till ett värde av nästan 4 miljarder kronor passerar Sveriges gränser. Välfungerande kommunikationer krävs för att skapa förutsättningar för tillväxt och företagande i hela landet.

Alliansregeringens beslut möjliggör flera angelägna investeringar i storstadsregionerna. I Skåne har infrastruktursatsningarna under mandatperioden främst varit inriktade på att förbättra och förstärka Öresundsregionens centrala roll som tillväxtmotor för södra Sverige.

Satsningen i Skåne omfattar totalt 19,3 miljarder kronor. Man arbetar redan med järnvägsprojektet Citytunneln som ska bli klart i år. En ny fast förbindelse över Öresund ska också utredas.

Välfärden behöver utan tvekan en välfungerande infrastruktur - denna är en mycket värdefull satsning.



Öresundsbron i Malmö

lördag 27 mars 2010

Tredje skattesänkningen för Sveriges pensionärer

Den 1 januari 2009 sänktes skatten för de flesta pensionärer genom ett förhöjt grundavdrag vid taxerade förvärvsinkomster upp till cirka 363 000 kronor.

Ett år senare, den 1 januari 2010, förstärktes skattelättnaden så att grundavdraget blev högre och kom att omfatta alla pensionärer.

I dag den 27 mars 2010 har regeringen presenterat en överenskommelse som innebär en tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer. Reformen innebär en skattesänkning om totalt 5 miljarder kronor per år som kommer alla pensionärer till del. Överenskommelsen presenterades då Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund gemensamt besökte Huskvarna.

Skattelättnaden gäller för alla dem som vid beskattningsårets ingång har fyllt 65 år och betalar skatt. Skattesänkningen föreslås gälla från den 1 januari 2011. Med tidigare skattelättnader har regeringen härmed sänkt skatterna för pensionärer med ca 10,5 miljarder kronor sedan 2006.

Förslaget innebär för en ensamstående pensionär med full garantipension, född 1937 eller tidigare, en skattesänkning på ca 1 200 - 1 400 kronor per år beroende på kommunalskattenivå. För en pensionär med 150 000 kronor i inkomst innebär förslaget en skattesänkning på ca 2 400 - 2 800 kronor per år beroende på kommunalskattenivå.

Tillsammans med de två tidigare skattesänkningarna innebär detta för en ensamstående pensionär med full garantipension, född 1937 eller tidigare, en sammanlagd skattesänkning på ca 4 500 - 5 400 kronor per år, beroende på kommunalskattenivå. För en pensionär med 150 000 kronor i inkomst innebär den samlade skattelättnaden ca 4 900 - 5 800 kronor per år beroende på kommunalskattenivå.

Förslaget om ytterligare sänkt skatt för pensionärer är en viktig reform för att skapa ekonomisk trygghet, men även en viktig rättvisereform.

Vi kristdemokrater har arbetat länge för att förbättra de äldres villkor och är därför oerhört glada över att kunna presentera ytterligare en förbättring för dem. Vi kommer att fortsätta arbeta för att förstärka deras trygghet och livskvalitet.


Ungdomsarbetslösheten ska bekämpas

De unga är en stor tillgång som samhället måste ta tillvara. Dessvärre har ungdomsarbetslösheten varit ett problem sedan 90-talet. Ungdomar mellan 16 och 24 år har svårt för att skaffa arbete. Ännu svårare är det för lågutbildade, där utlandsfödda och unga från hem med låg utbildningsnivå är överrepresenterade.

Situationen förvärrades med den finansiella krisen som ledde till att tillväxten avtog och flera arbeten försvann. Ungdomskullarna är dessutom större än tidigare - på åtta år har antalet 16-19 åringar ökat med 25 %.

Arbetslöshetssiffrorna för ungdomar är dock kontroversiella. I den officiella statistiken uppges c:a 26%. Arbetsförmedlingen hävdar dock att siffrorna är betydligt lägre och att man blåser upp dessa för att ställa politiska krav. Man menar att 48 % av alla arbetssökande ungdomar är heltidsstuderande och ser sig själva som studerande. Drygt 10 % skulle vara arbetslösa på heltid. Den totala arbetslösheten i Sverige kommer i år att landa på 8,3 %.

Enligt forskare beror ungdomsarbetslösheten på för hög ingångslön, starkt anställningsskydd och för få lärlingsjobb. TCO menar att den beror på bristande utbildning och liten arbetslivserfarenhet. Här finns en del att lära från det danska studentmedarbetarsystemet som underlättar övergången från studier till arbete. Systemet innebär att studenten har ett studierelevant arbete, c:a 10-15 timmar per vecka, där man omsätter sina kunskaper i praktiken, får lön och etablerar värdefulla kontakter. Nästa år tänker Region Skåne anställa 350 studentmedarbetare.

En sak är säker – det behövs fler jobb! Arbetslösheten ska bekämpas. På kort sikt behövs fler utbildningsplatser, fler praktikplatser, fler lärlingsjobb och bättre förmedling av befintliga arbeten. Samhället måste också se till att de arbetslösa klarar sin ekonomi. Man behöver även diskutera en ny ändring av LAS och ta ställning till införandet av lägre ingångslöner för ungdomar.

Staten har redan tilldelat flera miljoner i stöd till landsting och kommuner för utbildning och ungdomspraktikplatser. Nu måste kommunerna ta krafttag. Det behövs en bättre samordning mellan skolan, socialtjänsten och arbetsförmedlingen framför allt för att hjälpa dessa ungdomar som varken jobbar, går i skolan eller har någon kontakt med arbetsförmedlingen.

På lång sikt kan vi enbart bekämpa arbetslösheten genom att befrämja företagandet och genom att ha god ordning i de offentliga finanserna. Det behövs fler människor som vågar satsa och förverkliga sina idéer, fler och växande företag och en långsiktig och stabil ekonomisk politik som förstår sig på företagens förutsättningar och som hjälper till att undanröja hinder.

Det behövs även ett välfungerande utbildningssystem med förmåga att ge adekvat utbildning och skapa goda förutsättningar för kompetensutveckling. Det behövs dessutom en aktiv arbetsmarknadspolitik som erbjuder goda villkor och som ser till att alla människor ges möjlighet att deltaga i samhällsbyggandet.

En mängd förbättringar har Alliansregeringen redan genomfört. Man har förenklat reglerna, arbetsgivaravgiften och bolagsskatten har sänkts, förmögenhetsskatten har tagits bort, man har infört avdragsrätt för hushållsnära tjänster och ROT-avdrag, man har minskat sjuklöneansvaret, m m. Sänkta skatter för vanliga människor har gett mer pengar kvar att leva på varje månad och bättre marginaler i tillvaron. Familjernas trygghet har förstärkts.

Finanskrisen håller på att avta men vi kommer att leva med dess effekter under en lång tid. Alliansregeringen har genomfört stora satsningar för att motverka lågkonjunkturen och få igång landet. Vi behöver fortsätta driva en långsiktig och ansvarsfull politik för att få ordning på ekonomin, skapa nya jobb och ge människor och familjer större valfrihet. Företag måste tillåtas växa med trygga och stabila regler så att vi kan få fler jobb och bättre välfärd. Att ha ett arbete är en central del av livet.


Gripen på Gustav Adolfs torg i Malmö

onsdag 24 mars 2010

Sjukvården ska stå i livets tjänst

En häftig debatt har blossat upp i Sverige sedan en 31-årig totalförlamad kvinna vädjat till Socialstyrelsen om att få hjälp med att dö. Kvinnan lider av en obotlig sjukdom, neurofibromatos, och har varit bunden till en respirator under 25 år. Nu orkar hon inte längre och vill att läkarna söver ned henne och stänger av respiratorn.

Det är lätt att förstå hennes önskan - frågan är om den går att tillgodose enligt gällande regler. Läkare, politiker och andra har redan uttalat sig för och emot i denna svåra fråga. Socialstyrelsen ska ta ställning under våren.

Olika former av aktiv dödshjälp är tillåtna i Nederländerna, Schweiz, Belgien och Luxemburg samt i ett par delstater i USA. Aktiv dödshjälp är förbjuden i Sverige men en patient har rätt att avstå från livsuppehållande behandling. Passiv dödshjälp är alltså accepterad under vissa förutsättningar.

Socialminister Göran Hägglund har betonat att varje form av aktiv dödshjälp är oacceptabel. Han anser däremot att varje patient ska ha rätt att välja om man vill avbryta sin vård. Han välkomnar Socialstyrelsens initiativ att se över rättsläget.

Svenska Läkaresällskapet slog 2007 fast att ”Om en patient är beslutskapabel, välinformerad och införstådd med konsekvenserna av olika behandlingsalternativ ska läkaren respektera patientens önskan om att livsuppehållande behandling inte inleds och att redan inledd behandling avslutas”. Denna princip uppfattades vara i full överensstämmelse med gällande lagstiftning.

Dessvärre är regelverket motstridigt. I Socialstyrelsens allmänna råd står det: ”Läkaren får inte ge en behandling som patienten inte vill ha. Om patienten vägrar att låta en livsuppehållande behandling fortgå skall denna avbrytas”. I samma allmänna råd står det också: ”En grundläggande regel är att åtgärder, vars enda syfte är att orsaka en patients död, aldrig är tillåtna inte ens om patienten själv begär det”.

Urkopplandet av respiratorn betraktar några som aktiv dödshjälp – men detta är fel. Aktiv dödshjälp kräver en aktiv och avsiktlig handling med intention att döda som t ex att injicera patienten med en dödlig dos. World Medical Association anser att aktiv dödshjälp är oetisk och måste avvisas.

Att stänga av respiratorn ska därför ses som en passiv handling där man avstår från att fullfölja en medicinskt meningslös och betungande behandling med tekniska hjälpmedel. Man låter livet återgå till sitt naturliga slut.

Att ge respiratorvård till en beslutskapabel person mot hennes vilja innebär tvångsvård på gränsen till tortyr. Det finns även risk för dystanasi, dvs en långsam och svår död.

Det är komplicerat att bedöma svårt sjuka patienters verkliga vilja. Viljan att dö är inte sällan ett uttryck för en depression. Ambivalensen är vanlig vid självmordshandlingar - man vill egentligen inte dö men orkar inte heller leva. Studier visar att när en patient efterfrågar dödshjälp är det ofta andra motiv än smärta som ligger bakom t ex förlust av värdigheten, rädsla för att bli en börda och livströtthet. Detta måste noggrant klargöras.

Det enda rätta i detta fall är att respektera kvinnans önskan - hon har rätt att avbryta behandlingen! Om Socialstyrelsen avvisar hennes vädjan riskerar man att legalisera tvångsvården av beslutskapabla personer och luckra upp respekten för människans värdighet och självbestämmande. Detta skulle kunna undergräva förtroendet för sjukvården.

Det finns således anledning att förtydliga regelverket och förstärka den enskildes självbestämmande. Svårt sjuka ska visas respekt och omtanke och inte påtvingas oönskad vård. En patients önskan om att avbryta en livsuppehållande behandling är inte detsamma som aktiv dödshjälp. Vi måste fortsätta arbeta för en värdig palliativ vård med större helhetssyn och bättre förmåga att ge symtomlindring och avancerad omvårdnad.

Frågorna om liv och död berör oss alla, men det finns inga självklara svar!

Debattartikeln publicerad i tidningen Kristdemokraten 2010-04-08.


Magnolia stellata

onsdag 3 mars 2010

Öppna de svenska Stasi-arkiven

Det har gått mer än 20 år sedan Östtyskland upplöstes men Stasi-arkiven förblir hemligstämplade i Sverige. Tyskland och övriga europeiska länder har redan öppnat sina arkiv, dels för de som finns registrerade, dels för forskningen.

Stasi, Ministerium für Staatssicherheit, den fruktade östtyska hemliga säkerhetstjänsten. Den utövade sedan femtiotalet en omfattande och hänsynslös spionverksamhet, framför allt gentemot sitt eget folk. Åtskilliga tusentals rapportörer och infiltratörer var engagerade i Östtyskland och andra länder.

Prof. Birgitta Almgren forskar om detta. Hon har gått igenom Stasi-arkiven i olika länder men inte i Sverige. Här i Sverige lägger Säpo locket på och vägrar ge forskningen tillträde.

Man hänvisar till rikets säkerhet, säkerhetspolisens underrättelseverksamhet och även till att ett offentliggörande kan skada enskilda individer. Dessa argument övertygar inte. Kammarrätten har dock nyligen avslagit hennes överklagan.

Prof. Almgren har i Dagens Nyheter ställt frågan: Vilka tidigare DDR-anhängare i Sverige och toppar inom samhällslivet är det som Säpo skyddar? Ja, frågan är berättigad.

Hon vill läsa de s k Rosenholzakterna som innehåller detaljerade uppgifter om kontrakterade Stasi-spioner i Sverige. I Berlin har hon redan fått tillgång till de Rosenholzakter som rör de tyska Stasi-spioner som opererade i Sverige.

Nu har den kristdemokratiske riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus tagit upp frågan med justitieministern Beatrice Ask i riksdagen: ”Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder i syfte att underlätta för bland annat forskningens möjligheter att utröna på vilket sätt det fanns svenska spioner och medhjälpare till den kommunistiska enpartidiktaturen i dåvarande östtyska DDR under det kalla kriget?”

Justitieministern vill först pröva de sekretesskäl som har funnits för att därefter öppna för en granskning av de hemligstämplade dokumenten.

Förr eller senare måste Säpo öppna dessa Stasi-arkiv och avslöja namnen på alla svenskar som spionerade åt Östtyskland mitt under kalla kriget. Några har kanske blivit utpekade på lösa grunder och det får redas ut.

Sverige är tvunget att göra upp med denna del av sitt förflutna, precis som flertalet europeiska länder redan har gjort. Man får inte vänta för länge. Tiden är mogen att tvätta byken offentligt.

Debattartikeln publicerad i tidningen Kristdemokraten 2010-03-09.


Gamla Stasi-högkvarteret i Berlin

Man bör leva som man lär!

Den rödgröna oppositionen har för avsikt att avskaffa RUT-avdraget om de vinner valet i september - men det svenska folket vill behålla det.

RUT-avdraget har skapat över 11 000 jobb och har gett många positiva effekter. Märkligt att man vill avskaffa en sådan succé.

Nu har Aftonbladet pinsamt nog avslöjat att Göran Persson, Erik Åsbrink, Ylva Johansson, Leif Pagrotzki och andra ledande socialdemokrater är flitiga användare av avdraget för hushållsnära tjänster.

Mona Sahlin försvarar sina partikamrater - hon ser inget trovärdighetsproblem med att socialdemokraterna vill avskaffa RUT-avdraget samtidigt som ledande s-politiker själva utnyttjar det.

För vanliga människor är detta inget annat än hyckleri - det undergräver socialdemokraternas trovärdighet.


Västra hamnen i Malmö

tisdag 2 mars 2010

Mona Sahlin krävs på svar

Förnekande av förintelsen och grova beskyllningar har varit en vanlig strategi bland antisemiter i Europa. Under de senaste åren har antalet angrepp på judar, synagogor och judiska begravningsplatser ökat i flera europeiska länder.

Den största ökningen av hatbrott har dock noterats i Sverige. Antalet hatbrott mot judar i Malmö har fördubblats under 2009. Den judiska församlingen tvingats till stora kostnader för att hålla sig med säkerhetsanordningar och vakter.

Malmös socialdemokratiske kommunalråd Ilmar Reepalu har i stor sett menat att judarna har sig själva att skylla för de hot och trakasserier de utsättes för.

Kommun- och finansministern Mats Odell och gruppledaren Yvonne Jönsson (kd) besökte den judiska församlingen i Malmö den 22 februari. Odell sade då att ”det är helt oacceptabelt att judar i Sverige ska behöva göra utrikespolitiska uttalanden för att förtjäna skydd och förståelse för sin utsatta situation”.

Han tillade: ”När människor hotas, trakasseras och utsätts för våld på grund av sin religiösa tillhörighet måste vi alltid reagera. Vi kan inte slå oss till ro utan måste alltid ta strid för människans okränkbarhet. Vi har i Sverige ett ökat fokus för att motverka hatbrott och det vore djupt olyckligt om hatbrott mot judar inte skulle tas på samma allvar”.

Idag har den kristdemokratiske partiledaren Göran Hägglund skrivit ett öppet brev till Mona Sahlin där han kräver svar gällande debatten om Ilmar Reepalus uttalanden om judarnas situation i Malmö. Han ställer följande frågor:

  • Har den politik som förs i Israel någon som helst relevans vid bedömningen av angrepp på svenska judar?
  • Har inte varje person, oavsett bakgrund, rätt att slippa bli trakasserad och förföljd?
  • Delar Mona Sahlin Ilmar Reepalus uppfattning att kritiken mot honom är ett resultat av israelisk lobbyism?
  • Hur tänker Mona Sahlin agera för att det inte ska finnas någon osäkerhet kring socialdemokraternas syn på antisemitism och judars rätt att leva sina liv i trygghet?
Vi får hoppas att Mona Sahlin är mycket tydlig och snabb i sina svar, som Göran Hägglund kräver. Detta är det minsta som man kan förvänta sig.


RUT-avdraget blir definitivt en valfråga!

Idag kunde man läsa att den rödgröna oppositionen har kommit överens om att ta bort skatteavdraget för hushållsnära tjänster om de vinner valet. Miljöpartiet ville initialt behålla reformen för jobbens skull men har nu fegat ut, man klarade inte trycket från vänsterpartiet.

Beslutet har överraskat många - förra veckan kom tjänsteföretaget Almega med sin rapport om effekterna av RUT-avdraget och konstaterade att ”Skattereduktionen för hushållsnära tjänster har blivit en stor framgång. Allt sedan reduktionen infördes 2007 så har antalet nya företag, kunder och anställda ökat konstant. Hemservicebranschen är en av få branscher som gått framåt enormt under lågkonjunkturen. Företagen har haft en tillväxt på snitt 50 procent under det senaste halvåret, en takt som förväntas fortsätta under 2010.”

Siffrorna talar sitt tydliga språk - över 11 000 personer har fått arbete inom hemservicebranschen och närmare 23 000 unika köpare tillkommer varje månad. Det köps hushållsnära tjänster för nästan 200 miljoner kronor per månad.

Rapporten visar vidare att 78 procent av svenska folket tycker att RUT-avdraget är positivt. Bland de rödgrönas egna väljare säger sig 70 procent vara positiva till avdraget. Den rödgröna oppositionen bryr sig inte om detta - de tänker köra över sina egna väljare.

Varför säger de rödgröna nej till denna reform som under lågkonjunkturen gett jobb till tusentals människor, framför allt kvinnor, som i stor utsträckning var arbetslösa?

Svaret är att så blir det när man låter ideologin gå före verkligheten. Så blir det när man agerar utifrån ett verklighetsfrämmande perspektiv.

Det är en myt att enbart höginkomsttagare tjänar på RUT-avdraget - en av fyra RUT-användare har inkomster under 200 000 kronor per år och många svarta jobb har blivit vita så även staten tjänar på denna utveckling. De som tjänar mest är självklart de människor som slipper arbetslöshetens förbannelse.

RUT-avdraget blir definitivt en valfråga!


Västra hamnen i Malmö

måndag 1 mars 2010

Våra tankar är idag hos det chilenska folket

Våra tankar är idag hos alla dessa människor som fallit offer för en ny naturkatastrof och förlorat sina liv, sina anhöriga eller sitt hem.

Må de ha styrka nog för att ta sig igenom denna mycket svåra prövning.

Låt oss hoppas på att alla barn och vuxna som ligger begravda under rasmassorna hittas och räddas innan det blir för sent.

Igår drabbades Haiti, idag drabbas Chile. Världen borde ha en bättre beredskap för att klara förödande naturkatastrofer.

Den chilenska regeringen och det internationella samfundet måste samarbeta för att skyndsamt ge alla dessa offer den hjälp dem behöver.

Faran är dock ännu inte över. Dagligen rapporteras nya skalv, några av dem har varit mycket kraftiga.

Många små samhällen är isolerade sedan broarna rasat och vägarna blivit förstörda.

Mat, vatten, mediciner och andra förnödenheter börjar att sina. Här behövs mycket hjälp, även små bidrag är betydelsefulla.

Låt oss göra det bästa vi kan för att hjälpa till.




söndag 28 februari 2010

Nomineringsstämma i Hässleholm

Igår lördagen den 27 februari fastställde Kristdemokraterna i Skåne sina riksdagslistor.

Den kristdemokratiske kommun-, bostads- och finansmarknadsministern Mats Odell höll ett inspirerande tal innan stämmoförhandlingarna påbörjades.

Till stämmoordförande valdes ledamoten av partistyrelsen och kommunstyrelsens ordförande i Markaryd Bengt Germundsson. Bengt är en mycket framgångsrik politiker – i Markaryd fick Kristdemokraterna hela 44,3% av väljarnas röster under senaste valet!

Igår fick jag den stora äran att toppa riksdagslistan för Malmö valkrets!

Tack för förtroendet, partivänner!

Jag kommer att göra mitt allra bästa för att vitalisera partiet och genomföra en värdig valkampanj så att vi vinner valet!

Övriga förstanamn för Kristdemokraterna i Skåne är riksdagsledamoten Otto von Arnold i den södra valkretsen, ekonomen Lars Thunberg i den västra valkretsen och riksdagsledamoten Michael Anefur i den norra och östra valkretsen.

Gratulerar alla våra kandidater och ser fram emot ett gott samarbete!



Otto von Arnold, Michael Anefur, Lars Thunberg, Juan Tapia

Inom vården fattas många svåra beslut

Förra veckan meddelade chefsåklagaren att han väckt åtal för dråp mot den kvinnliga narkosbarnläkare som misstänks ha förgiftat ett spädbarn på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Åtalet grundar sig på de rättsmedicinska och medicinska utredningarna samt vittnesuppgifter.

Spädbarnet föddes för tidigt och drabbades av allvarlig hjärnskada varför hon vårdades på intensivvårdsavdelningen. Där försämrades hon ytterligare varför respiratorn stängdes av i samråd med föräldrarna och man förberedde sig för slutet. Senare bedömde rättsläkaren att spädbarnet hade avlidit av en kraftig överdos av narkosmedlet Tiopental i kombination med morfin.

Specialister är dock skeptiska till rättsläkarens slutsatser. Det är mycket svårt att värdera dessa uppmätta värden pga att man saknar laboratoriereferenser för så pass tidigt födda döende barn. Det spelar även en stor roll var spädbarnet befann sig i döendeprocessen och hur blodcirkulationen, levern och njurarna fungerade. Man måste dessutom veta om man slutade injicera preparatet efter dödsögonblicket eller om man fortsatte efteråt.

Kritik har även riktats mot provtagningen - 3 ml blod samlades endast från en kroppsdel och så sent som 24 dagar efter dödsfallet, detta skulle kunna påverka värdena. Man hade önskat sig dubbla prover för att jämföra de postmortala koncentrationerna men inga vävnader sparades för kompletterande undersökningar.

Socialstyrelsen granskade fallet utan att kunna se att någonting brustit i vården och omhändertagandet. Man kunde dock inte förklara hur spädbarnet fick i sig narkosmedlet Tiopental, detta var inte dokumenterat och ingen hade sett någon ge flickan detta preparat.

Hur Tiopental kom in i flickans blod är fortfarande ett stort mysterium. Ingen av alla närvarande vet det och man får anta att de talar sanning. De mycket höga doserna skulle kunna tala för att det inte var någon specialist som gav dem. Åklagaren tror att barnnarkosläkaren höll i sprutan. Motivet är oklart - en sak är om avsikten var att lindra spädbarnets ångest och smärta men en helt annan om avsikten var att förkorta spädbarnets liv. Eutanasi är ju inte tillåtet i Sverige.

Här finns utan tvekan många obesvarade frågor, flertalet av dessa kräver gedigna medicinska kunskaper för att besvaras. Det hade därför varit önskvärt att socialstyrelsen hade fortsatt att handlägga fallet, men nu har åklagaren och domstolarna ansvaret.

Inom vården fattas dagligen många svåra beslut som påverkar den enskildes liv och död. Dessa beslut ska baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet samt vedertagna etiska principer. Patientens integritet ska alltid stå i centrum, liksom rätten till en värdig och adekvat vård och omsorg. Under tiden som rättvisan har sin gång får vi säga som socialministern Göran Hägglund - några enkla svar på livets svåraste frågor finns inte.

Debattartikeln publicerad i tidningen Kristdemokraten 2010-02-26.


lördag 6 februari 2010

Våra multisjuka äldre behöver bättre vård!

Hälften av alla barn som föds idag i den rikare delen av världen kommer att bli minst 100 år gamla, enligt en studie som nyligen publicerades i tidskriften The Lancet. Under 1900-talet har medellivslängden i dessa länder ökat med cirka 30 år och allt talar för att den här trenden kommer att fortsätta.

Åldersrelaterade sjukdomar och skador såsom cancer, stroke, demens, hjärtsvikt, benbrott och trycksår kommer att öka markant, liksom antalet trötta och förvirrade åldringar. En tröst är dock att dagens äldre har betydligt bättre hälsa än vad de äldre hade för 50 år sedan.

Andelen äldre med stora vård- och omsorgsbehov ökar kontinuerligt i Sverige, precis som i resten av Europa. Vården och omsorgen har inte kunnat hänga med i denna pågående utveckling.

Vården är idag inte uppbyggd för att möta den här gruppen äldre med omfattande och växlande behov. Akuta ambulanstransporter och långa väntetider på akutmottagningar hjälper sällan dessa patienter som mer än akut sjuka är gamla och orkeslösa.

Äldre och svaga patienter ska inte slussas runt inom akutsjukvården. Det som behövs är bättre kvalitet i äldreomsorgen och inrättandet av mellanvårdsenheter för multisjuka äldre. På dessa enheter ska patienterna kunna stanna längre tid än på en vanlig vårdavdelning. Vården ska dessutom kunna ges med hänsyn till patientens sammansatta sociala och medicinska behov.

Därför är det mycket positivt att 271 miljoner kronor avsätts för satsningar på multisjuka äldre under 2010, enligt en ny överenskommelse mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting. Resurserna ska användas för att öka kvaliteten i äldreomsorgen, förbättra kontinuiteten för den enskilde och för att införa värdighetsgarantier.

Äldreomsorgen styrs av ramlagar som ger kommunerna uppgiften att bedöma vilka insatser som ska ges. Detta flexibla system medför en möjlighet att anpassa äldreomsorgen efter lokala förutsättningar och behov. Den här samverkan mellan regering, landsting och kommuner är nödvändig om vi ska kunna förbättra vården och omsorgen av våra multisjuka äldre. Denna gemensamma satsning är ett steg i rätt riktning. Vi måste fortsätta arbeta för att bli det bästa partiet för de äldre!

Insändaren publicerad i Ystads Allehanda och i Sydsvenskan 2010-02-11.


Öresundsbron i Malmö

Dumpningen måste utredas!

I topphemliga rapporter avslöjades på 90-talet att ryssarna mellan 1989 och 1992 hade dumpat kemiska stridsmedel och radioaktivt avfall i den svenska ekonomiska zonen i Östersjön utanför Gotland. Avfallet kom från militäranläggningen Karosta i Lettland, som då var Sovjetunionens viktigaste flottbas i Östersjön.

Dåvarande regeringen inkluderad statsministern Göran Persson och utrikesministern Anna Lindh informerades om angreppet. Regeringen föredrog dock att hemligstämpla rapporterna och tysta ned saken. Man gjorde tydligen ingenting för att försöka få klarhet i vad som hade hänt. Det är fortfarande mycket tyst kring detta, även bland miljöaktivister.

Detta är en skandal. Riskerna för skadeverkningar är mycket stora. Östersjön är redan mycket kontaminerad, ryssarna har under årtionden använt den som en soptipp för orenat avloppsvatten samt kemiska och radioaktiva ämnen. Redan efter andra världskriget dumpades stora mängder kemiska stridsmedel i Skagerrak och sydost om Gotland, dessa påträffades övergivna i Tyskland. Dumpningarna bekräftades av Sjöfartverket som utredde frågan.

Den svenska regeringen måste nu agera kraftfullt och kräva besked från den dåvarande socialdemokratiska regeringen och från Ryssland. Vidare måste man samarbeta med andra Östersjöländer för att försöka minska skadeverkningarna på hälsa och miljö. Detta borde ju ligga i allas intressen. Att fortsätta ignorera detta brott och låtsas såsom ingenting har hänt vore ytterst oansvarigt gentemot befolkningen, naturen och de kommande generationerna.

Artikeln publicerad i Skånska Dagbladet.


Svanar i Malmö