söndag 26 september 2010

Nu måste vi ändra sjukförsäkringen!

Det politiska utspelet med sjuka människor som de rödgröna iscensatte strax före valet bidrog i stor utsträckning till att Alliansen inte fick egen majoritet i riksdagen. Man försökte skapa en folkstorm mot Alliansen och fallet Annika väckte många upprörda känslor. Alliansen borde ha hanterat frågan på ett bättre sätt - i alla fall med mer empati och engagemang.

Ingen tvekan om att det var absolut nödvändigt att ändra på sjukförsäkringssystemet – före 2006 hade Sverige den högsta sjukfrånvaron i världen, trots att folkhälsan och arbetsmiljön var bland de i särklass bästa!

C: a 700 000 personer var antingen sjukskrivna eller förtidspensionerade och 140 personer förtidspensionerades varje dag - en stor andel av dem var unga. Nästan ingen rehabilitering erbjöds, kostnaderna sköt i höjden och utanförskapet permanentades.

En omläggning av sjukförsäkringssystemet tar tid och i den processen kan fel begås då många ärenden är svårbedömda. Detta ursäktar dock ingenting.

Vi kristdemokrater tror på att ett solidariskt finansierat sjukförsäkringssystem ska finnas och garanteras samt att rätt ersättning ska gå till rätt person. Alla sjuka ska ges en korrekt diagnos, adekvat behandling, tillförlitlig prognos och snabb rehabilitering för att kunna börja jobba igen.

De som är allvarligt sjuka ska få fortsatt sjukpenning och därmed inte vara med i introduktionsprogrammet. De som har en permanent nedsättning av arbetsförmågan ska även i fortsättning få sjukersättning – men även respekt och medkänsla. Detta har vi definitivt lyft upp inom Alliansen och det kommer vi att fortsätta göra.

Socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson (M) äger frågan om sjukförsäkringssystemet och hon har lovat att starta en utredning för att reda ut om det är fel på regelsystemet eller dess tillämpning. Detta är mycket angeläget - det duger inte att vänta. Inte så länge allvarligt sjuka kommer i kläm!

Artikeln publicerad i Sydsvenskan 2010-09-29

Inga kommentarer: