söndag 4 april 2010

Kulturarvet tillhör oss alla

Kulturen har ett värde i sig men den har också en förmåga att överbrygga olikheter och skapa gemenskap människor emellan. Kulturen ger oss rötter till vår historia och en helhetssyn på vår tillvaro. Kulturen tar sig många olika uttryck och berikar vårt vetande på många olika sätt. Den ger oss till exempel insikt om hur livet har gestaltat sig på olika områden och under olika tidsperioder.

Förra helgen var jag i Bonn och lyckades göra en avstickare till Zoologisches Forschungsmuseum Alexander König på Adenauerallee. Där visade man en fantastisk utställning med unika dinosaurier från sju olika museer i Argentina.

Över 100 000 besökare har redan bland andra sett Argentinosaurus huinculensis, som var 38 meter lång och vägde 90 ton - troligen den största dinosaurie i världen. Argentinosaurus var en växtätande titanosaurie som levde för c:a 70 - 80 miljoner år sedan i det området som idag är Argentina. Den levde samtidigt med de enorma köttätarna Mapusaurus och Giganotosaurus, som var större än den kände Tyrannosaurus rex.

Dinosaurierna har varit utdöda i 65 miljoner år men intresset för dem växer stadigt. Dessa giganter förtrollar barn och vuxna när man ser dem på museerna. När ett barn får dinosauriefeber är det bara att kapitulera - inget kan stoppa en sådan vetgirig dinodiggare.

Dinosaurierna härskade under flera miljoner år men försvann plötsligt från jordens yta. Vad var det som hände? Det finns många teorier men ingen övertygande förklaring.

Ja, museer bjuder definitivt på kultur och rekreation i olika former - museer är en resurs att använda. Både kultur och rekreation spelar en viktig roll i samhällsutvecklingen och alla ska ha möjlighet att ta del av den. Vi kristdemokrater anser att ett varierat kulturliv och goda möjligheter till rekreation är grundläggande rättigheter i det moderna samhället. Vi värnar om dem.



Argentinosaurus huinculensis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar