torsdag 27 maj 2010

Vittnesskyddet måste förstärkas

En 33-årig man blev skjuten i benet när han var på väg till domstolen i Malmö för att vittna mot en medlem i det kriminella gänget Black Cobra. Även en 24-årig kvinna skottskadades. Rättegången fick ställas in.

Enligt uppgifter i pressen kom två män fram och frågade om han var vittne i rättegången. Då han svarade ja sköts han ner av en av männen. Rättegången gällde bland annat misshandel. En 30-årig man är åtalad, men inte häktad.

Det har framkommit att 33-åringen inte var så pigg på att vittna, men vare sig åklagaren eller polisen uppfattade det som att han var rädd eller utsatt för hot.

Detta är ett hot mot alla brottsoffer, anser Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund. Att vittnen ställer upp är oftast en förutsättning för att det överhuvudtaget ska bli någon rättegång. Polisen måste bli bättre på att skydda vittnen.

Vittnesskyddet kan bestå av olika åtgärder som byte av telefonnummer, polisbevakning, flytt till en hemlig adress och i vissa extrema fall få skyddad identitet. Möjligheten för vittnen att höras via videolänk finns redan i dag, men används för lite.

Om polisens arbete fick vi veta den 12 maj när vi fyra skånska toppkandidater till riksdagen Otto von Arnold, Michael Anefur, Lars Thunberg och Juan Tapia, tillsammans med statsrådet Mats Odell besökte närpolisen i Rosengård.

Polisen informerade oss om bränder, skadegörelse, trakasserier, narkotika, rivaliserande gäng och det aktuella läget på Rosengård. Vi fick veta att det kriminella gänget Black Cobra hade etablerat sig i området. Polischefen Bengt Hersler berättade att polisen hade problem med att få olika förbrytare fällda i domstol pga ingen vågade vittna. Han menade att vittnesskyddet fungerar dåligt och att det behöver ses över och förstärkas. Detta budskap tog vi med oss, speciellt Mats som statsråd och Otto som ledamot i Justitieutskottet.

I en demokrati är det ju fullständigt oacceptabelt att ett vittne ska kunna skrämmas till tystnad och i värsta fall att brott förblir ouppklarade och förövare går fria. Övergrepp i rättssak är ett mycket allvarligt brott som samhället ska beivra.

En hel del har Alliansregeringen redan gjort för brottsoffren - nu gäller det att se till att vittnena inte glöms bort. Vittnesskyddet och kampen mot den organiserade kriminaliteten måste stå högt på agendan. Om rädslan för att vittna mot våldsmän sprider sig så riskerar hela rättssystemet att haverera. Detta kommer vi aldrig att acceptera.

  Beijerskajen i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar