söndag 6 juni 2010

Nationaldagen ska öka samhörigheten

Sveriges nationaldag firas idag den 6 juni. Nationaldagen firas till minne av dagen då Gustav Vasa utsågs till Sveriges kung 1523. Även 1809 års regeringsform, som fastslog de medborgerliga fri- och rättigheterna, och 1974 års regeringsform utfärdades den 6 juni. En del tycker dock att den historiska kopplingen är för vag. Tidigare firades den 6 juni som svenska flaggans dag och det var först 1982 som dagen fick status som nationaldag. Dagen är sedan 2005 en helgdag.

Under nationaldagen finns det anledning att reflektera över firandet. Införandet av nationaldagen var kontroversiellt och många anser fortfarande att den är dåligt förankrad hos svenska folket. Många vet faktiskt inte varför just den 6 juni blev nationaldag, inte heller vad man hyllar denna dag. I Skåne menar man dessutom att Gustav Vasa aldrig har varit skåningarnas kung.

Det vanligaste skälet till att man firar nationaldagen är säkerligen att man älskar sitt fosterland.

För några handlar dock nationaldagen om ett chauvinistisk firande av ålderdomliga nationalistiska idéer. Den europeiska nationalismen brukar koppla samman begreppen nation och folk, vilket utesluter medborgare med annat ursprung. Nationalismen hyllar nationen, historien, kulturen och slår vakt om nationalstatens intressen. Kritikerna menar att ett starkt hävdande av den egna nationen och det egna folket försvårar samarbetet och fredsutvecklingen.

För andra handlar nationaldagen om patriotism. Man ska inte förväxla patriotism med nationalism. Patrioten tycker att det egna landet är bäst men erkänner andra människors rätt att tycka likadant om sitt land. I de flesta länder ser man patriotism som något positivt. Sverige betraktas som ett av de minst patriotiska länderna i världen, troligen pga patriotismen frodas under krig och Sverige har inte drabbats av krig på 200 år. De flesta svenskar är dock stolta över att vara svenskar.

Du gamla, du fria är Sveriges inofficiella nationalsång, skriven av Richard Dybeck 1844. Dess status som nationalsång vilar helt på traditionen. Många skolor har dock tagit bort nationalsången från skolavslutningen till förmån för Den blomstertid nu kommer. ”Skolan ska spegla samhällets värderingar, därför sjunger vi inte nationalsången”, menar en del rektorer. Det märkvärdiga är att Dybecks sång handlar om Norden snarare än om Sverige. ”Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat Ditt namn flög över jorden” retar en hel del som tolkar texten som en opassande hyllning till krigiska svenska kungar från 1600- och 1700-talen.

Under de senaste åren har främlingsfientliga krafter missbrukat nationaldagen och flaggan för att hylla en överdriven nationalism och visa sitt hat mot invandrarna och det multikulturella samhället. Den pågående ekonomiska krisen har gett dem vind i segeln. SD har nu uppmanat allmänheten att bojkotta de mångkulturella nationaldagsfirandena. De ondgör sig över att ”ett stort antal av Sveriges kommuner har en så stark mångkulturell prägel på sina officiella nationaldagsfiranden att den svenska kulturen riskerar att hamna i skymundan”.

Detta har lett till att många associerar nationaldagen med något negativt. Vi måste dock hålla i minnet att det inte är nationaldagen som är problemet, utan främlingsfientligheten. Vi ska därför inte tillåta de främlingsfientliga att definiera svenskheten – utan i stället ta initiativet och visa handlingskraft för att förstärka demokratin. Främlingsfientlighet har inte någon plats i ett civiliserat samhälle.

Nationaldagen ska spegla dagens moderna och mångkulturella Sverige och vara en glädjedag för alla människor som bor i landet. Under nationaldagen ska vi fira att Sverige är ett demokratiskt land där man kan leva i fred och frihet oavsett ursprung, kultur eller religion. Låt oss hylla Moder Svea och vara kritiskt stolta över vårt land och dess historia. Låt oss hylla vår demokrati, frihet, jämlikhet, öppenhet och fred. Låt oss använda denna dag för att öka samhörigheten och delaktigheten så att vi tillsammans kan bygga ett ännu bättre samhälle – ett samhälle för alla.


1 kommentar:

  1. Hej, Juan!
    Jag håller helt med i Dina tankar om nationaldagen och dess demokratiska värde för alla svenskar.

    SvaraRadera