lördag 6 februari 2010

Dumpningen måste utredas!

I topphemliga rapporter avslöjades på 90-talet att ryssarna mellan 1989 och 1992 hade dumpat kemiska stridsmedel och radioaktivt avfall i den svenska ekonomiska zonen i Östersjön utanför Gotland. Avfallet kom från militäranläggningen Karosta i Lettland, som då var Sovjetunionens viktigaste flottbas i Östersjön.

Dåvarande regeringen inkluderad statsministern Göran Persson och utrikesministern Anna Lindh informerades om angreppet. Regeringen föredrog dock att hemligstämpla rapporterna och tysta ned saken. Man gjorde tydligen ingenting för att försöka få klarhet i vad som hade hänt. Det är fortfarande mycket tyst kring detta, även bland miljöaktivister.

Detta är en skandal. Riskerna för skadeverkningar är mycket stora. Östersjön är redan mycket kontaminerad, ryssarna har under årtionden använt den som en soptipp för orenat avloppsvatten samt kemiska och radioaktiva ämnen. Redan efter andra världskriget dumpades stora mängder kemiska stridsmedel i Skagerrak och sydost om Gotland, dessa påträffades övergivna i Tyskland. Dumpningarna bekräftades av Sjöfartverket som utredde frågan.

Den svenska regeringen måste nu agera kraftfullt och kräva besked från den dåvarande socialdemokratiska regeringen och från Ryssland. Vidare måste man samarbeta med andra Östersjöländer för att försöka minska skadeverkningarna på hälsa och miljö. Detta borde ju ligga i allas intressen. Att fortsätta ignorera detta brott och låtsas såsom ingenting har hänt vore ytterst oansvarigt gentemot befolkningen, naturen och de kommande generationerna.

Artikeln publicerad i Skånska Dagbladet.


Svanar i Malmö


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar