onsdag 3 mars 2010

Öppna de svenska Stasi-arkiven

Det har gått mer än 20 år sedan Östtyskland upplöstes men Stasi-arkiven förblir hemligstämplade i Sverige. Tyskland och övriga europeiska länder har redan öppnat sina arkiv, dels för de som finns registrerade, dels för forskningen.

Stasi, Ministerium für Staatssicherheit, den fruktade östtyska hemliga säkerhetstjänsten. Den utövade sedan femtiotalet en omfattande och hänsynslös spionverksamhet, framför allt gentemot sitt eget folk. Åtskilliga tusentals rapportörer och infiltratörer var engagerade i Östtyskland och andra länder.

Prof. Birgitta Almgren forskar om detta. Hon har gått igenom Stasi-arkiven i olika länder men inte i Sverige. Här i Sverige lägger Säpo locket på och vägrar ge forskningen tillträde.

Man hänvisar till rikets säkerhet, säkerhetspolisens underrättelseverksamhet och även till att ett offentliggörande kan skada enskilda individer. Dessa argument övertygar inte. Kammarrätten har dock nyligen avslagit hennes överklagan.

Prof. Almgren har i Dagens Nyheter ställt frågan: Vilka tidigare DDR-anhängare i Sverige och toppar inom samhällslivet är det som Säpo skyddar? Ja, frågan är berättigad.

Hon vill läsa de s k Rosenholzakterna som innehåller detaljerade uppgifter om kontrakterade Stasi-spioner i Sverige. I Berlin har hon redan fått tillgång till de Rosenholzakter som rör de tyska Stasi-spioner som opererade i Sverige.

Nu har den kristdemokratiske riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus tagit upp frågan med justitieministern Beatrice Ask i riksdagen: ”Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder i syfte att underlätta för bland annat forskningens möjligheter att utröna på vilket sätt det fanns svenska spioner och medhjälpare till den kommunistiska enpartidiktaturen i dåvarande östtyska DDR under det kalla kriget?”

Justitieministern vill först pröva de sekretesskäl som har funnits för att därefter öppna för en granskning av de hemligstämplade dokumenten.

Förr eller senare måste Säpo öppna dessa Stasi-arkiv och avslöja namnen på alla svenskar som spionerade åt Östtyskland mitt under kalla kriget. Några har kanske blivit utpekade på lösa grunder och det får redas ut.

Sverige är tvunget att göra upp med denna del av sitt förflutna, precis som flertalet europeiska länder redan har gjort. Man får inte vänta för länge. Tiden är mogen att tvätta byken offentligt.

Debattartikeln publicerad i tidningen Kristdemokraten 2010-03-09.


Gamla Stasi-högkvarteret i Berlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar