tisdag 2 mars 2010

Mona Sahlin krävs på svar

Förnekande av förintelsen och grova beskyllningar har varit en vanlig strategi bland antisemiter i Europa. Under de senaste åren har antalet angrepp på judar, synagogor och judiska begravningsplatser ökat i flera europeiska länder.

Den största ökningen av hatbrott har dock noterats i Sverige. Antalet hatbrott mot judar i Malmö har fördubblats under 2009. Den judiska församlingen tvingats till stora kostnader för att hålla sig med säkerhetsanordningar och vakter.

Malmös socialdemokratiske kommunalråd Ilmar Reepalu har i stor sett menat att judarna har sig själva att skylla för de hot och trakasserier de utsättes för.

Kommun- och finansministern Mats Odell och gruppledaren Yvonne Jönsson (kd) besökte den judiska församlingen i Malmö den 22 februari. Odell sade då att ”det är helt oacceptabelt att judar i Sverige ska behöva göra utrikespolitiska uttalanden för att förtjäna skydd och förståelse för sin utsatta situation”.

Han tillade: ”När människor hotas, trakasseras och utsätts för våld på grund av sin religiösa tillhörighet måste vi alltid reagera. Vi kan inte slå oss till ro utan måste alltid ta strid för människans okränkbarhet. Vi har i Sverige ett ökat fokus för att motverka hatbrott och det vore djupt olyckligt om hatbrott mot judar inte skulle tas på samma allvar”.

Idag har den kristdemokratiske partiledaren Göran Hägglund skrivit ett öppet brev till Mona Sahlin där han kräver svar gällande debatten om Ilmar Reepalus uttalanden om judarnas situation i Malmö. Han ställer följande frågor:

  • Har den politik som förs i Israel någon som helst relevans vid bedömningen av angrepp på svenska judar?
  • Har inte varje person, oavsett bakgrund, rätt att slippa bli trakasserad och förföljd?
  • Delar Mona Sahlin Ilmar Reepalus uppfattning att kritiken mot honom är ett resultat av israelisk lobbyism?
  • Hur tänker Mona Sahlin agera för att det inte ska finnas någon osäkerhet kring socialdemokraternas syn på antisemitism och judars rätt att leva sina liv i trygghet?
Vi får hoppas att Mona Sahlin är mycket tydlig och snabb i sina svar, som Göran Hägglund kräver. Detta är det minsta som man kan förvänta sig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar