Utgångspunkten för beslutet är att ”det är patienten själv som bestämmer vilken behandling han eller hon tar emot och när den ska avbrytas”. Kraven är att patienten är beslutkompetent, välinformerad och införstådd med konsekvenserna av olika behandlingsalternativ.
Klargörandet ska på inget sätt blandas ihop med aktiv dödshjälp. Aktiv dödshjälp är förbjuden i Sverige och detta påverkas inte av beslutet.
Rättsläget har fram till nu varit motstridigt. I Socialstyrelsens allmänna råd står det: ”Läkaren får inte ge en behandling som patienten inte vill ha". I samma allmänna råd står det också: ”En grundläggande regel är att åtgärder, vars enda syfte är att orsaka en patients död, aldrig är tillåtna inte ens om patienten själv begär det”.
Det har således funnits anledning att förtydliga regelverket. Socialstyrelsen har sammanfattat läget på följande sätt:
- Vården ska så långt det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten.
- Huvudregel är att en läkare inte får ge en behandling som patienten inte vill ha.
- Om en patient inte vill att en livsuppehållande behandling ska sättas in eller fortsätta ska läkaren respektera patientens önskan. En förutsättning är att patienten är beslutkompetent, välinformerad och införstådd.
- Vården är skyldig att erbjuda en döende patient smärtlindrande och ångestdämpande behandling.
Svårt sjuka ska visas respekt och omtanke och inte påtvingas oönskad vård, hävdade vi den 8 april i en debattartikel i tidningen Kristdemokraten. Klargörandet från Socialstyrelsen är inne på samma linje - att slå vakt om patienternas integritet och förstärka den enskildes självbestämmande. Klargörandet välkomnas.
Debattartikeln publicerad i Newsmill 2010-04-26.
Stortorget i Malmö
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar