måndag 26 april 2010

Klargörandet förstärker patientens integritet och självbestämmande

Idag kom Socialstyrelsens klargörande av rättsläget avseende vård av döende patienter - den 32-åriga respiratorvårdade kvinnan har rätt att avbryta behandlingen. Kvinnan lider av en neurologisk sjukdom som gör att hennes tillstånd försämras kontinuerligt.

Utgångspunkten för beslutet är att ”det är patienten själv som bestämmer vilken behandling han eller hon tar emot och när den ska avbrytas”. Kraven är att patienten är beslutkompetent, välinformerad och införstådd med konsekvenserna av olika behandlingsalternativ.

Klargörandet ska på inget sätt blandas ihop med aktiv dödshjälp. Aktiv dödshjälp är förbjuden i Sverige och detta påverkas inte av beslutet.

Rättsläget har fram till nu varit motstridigt. I Socialstyrelsens allmänna råd står det: ”Läkaren får inte ge en behandling som patienten inte vill ha". I samma allmänna råd står det också: ”En grundläggande regel är att åtgärder, vars enda syfte är att orsaka en patients död, aldrig är tillåtna inte ens om patienten själv begär det”.

Det har således funnits anledning att förtydliga regelverket. Socialstyrelsen har sammanfattat läget på följande sätt:
  • Vården ska så långt det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten.
  • Huvudregel är att en läkare inte får ge en behandling som patienten inte vill ha.
  • Om en patient inte vill att en livsuppehållande behandling ska sättas in eller fortsätta ska läkaren respektera patientens önskan. En förutsättning är att patienten är beslutkompetent, välinformerad och införstådd.
  • Vården är skyldig att erbjuda en döende patient smärtlindrande och ångestdämpande behandling.
Beslutet omfattar inte enbart personer som ligger för döden, utan även de som är svårt sjuka och som hålls vid liv med hjälp av medicinska insatser. ”Jag är väldigt glad och känner mig lugn i själen”, sade den 32-åriga kvinnan till Expressen.

Svårt sjuka ska visas respekt och omtanke och inte påtvingas oönskad vård, hävdade vi den 8 april i en debattartikel i tidningen Kristdemokraten. Klargörandet från Socialstyrelsen är inne på samma linje -  att slå vakt om patienternas integritet och förstärka den enskildes självbestämmande. Klargörandet välkomnas.

Debattartikeln publicerad i Newsmill 2010-04-26.


Stortorget i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar