tisdag 30 mars 2010

Alliansen satsar på infrastrukturen i Sverige

Partiledarna i Alliansen presenterade idag i Malmö en satsning på infrastruktur om 482 miljarder kronor under åren 2010-2021.

Av dessa har 417 miljarder statlig finansiering. Resterande 65 miljarder finansieras genom trängselskatter, vägavgifter, EU-medel och kommunala bidrag.

Infrastrukturen spelar en nyckelroll i utvecklingen. Det är väsentligt att vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser är lämpliga och håller en hög standard. För att öka resandet med kollektivtrafiken ska man kunna erbjuda punktliga, snabba, säkra, bekväma och miljövänliga resor.

Varje dag görs i genomsnitt 13 miljoner resor i Sverige samtidigt som gods till ett värde av nästan 4 miljarder kronor passerar Sveriges gränser. Välfungerande kommunikationer krävs för att skapa förutsättningar för tillväxt och företagande i hela landet.

Alliansregeringens beslut möjliggör flera angelägna investeringar i storstadsregionerna. I Skåne har infrastruktursatsningarna under mandatperioden främst varit inriktade på att förbättra och förstärka Öresundsregionens centrala roll som tillväxtmotor för södra Sverige.

Satsningen i Skåne omfattar totalt 19,3 miljarder kronor. Man arbetar redan med järnvägsprojektet Citytunneln som ska bli klart i år. En ny fast förbindelse över Öresund ska också utredas.

Välfärden behöver utan tvekan en välfungerande infrastruktur - denna är en mycket värdefull satsning.



Öresundsbron i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar