tisdag 20 april 2010

Återupprätta rättsväsendets duglighet

Kampen mot vardagsbrottsligheten måste prioriteras högre. Människors oro över vardagsbrottslighet, som inbrott, skadegörelse och misshandel, har länge satts på undantag, skriver Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund tillsammans med ledamöterna i justitieutskottet, Inger Davidsson och Otto von Arnold, i en debattartikel i Sydsvenskan idag.

”Kristdemokraterna har länge prioriterat rättsfrågorna, och i regeringsställning har vi varit med om att göra den största satsningen i modern tid på polisen. Vi är på rätt väg, även om vi behöver göra mer åt både resursfrågan och polisens organisation. Ändå är det uppenbart att människors oro över den nära brottsligheten har satts på undantag”, hävdar kristdemokraterna.

En märklig syn på brott har börjat etablera sig i samhället - brott betraktas närmast som normala fenomen. Många brott blir aldrig anmälda, inte enbart pga bristande förtroende för de rättsvårdande myndigheterna, utan också pga att man börjat se brott som en del av vardagen. En del menar till och med att man får skylla sig själv.

Antalet anmälda brott i Sverige ökade med 2% mellan 2008-2009. Enligt BRÅ anmäldes drygt 1,4 miljoner brott under 2009. Av dessa var 111 703 våldsbrott, 143 323 hot-, kränknings- och frihetsbrott, 558 428 stöld-, rån- och häleribrott, 204 890 skadegörelse (inkl mordbrand) och 122 485 alkohol- och narkotikabrott. Den totala uppklarningsprocenten var sammantaget 38%. Detta är en mycket oroande utveckling.

En sak är säker - vi behöver återupprätta rättsväsendets duglighet, så att Sverige återigen blir en trygg plats för alla. En rejäl utökning av antalet lokalt förankrade närpoliser i Sverige, som kristdemokraterna föreslår, kommer utan tvekan att bidraga till detta.

Samhället kan inte i längden fortsätta att åsidosätta en av sina viktigaste uppgifter, nämligen att skydda medborgarna från våld och brott. Om vi inte agerar i tid kommer otryggheten att permanentas - och detta får inte ske! Alla brott ska utredas, även mindre brott ska tas på allvar, och alla brottslingar ska lagföras.

Kampen mot brottsligheten angår oss alla. Vi måste bekämpa brottsligheten med beslutsamhet, men vi behöver också angripa dess orsaker och skapa ett brottsförebyggande system. Särskilt fokus måste läggas på vardagsbrotten och på alla brott mot person.


Kanalen i Malmö 2010-04-20

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar