måndag 6 september 2010

Låt föräldrarna bestämma!

Lars Ohly och vänsterpartiet anser att det är rätt att tvinga mödrarna att avbryta amningen för att jobba. De ska tvingas att använda bröstpump om dem vill fortsätta amma efter sju månader, så att politikerna kan tvångsfördela uttaget av föräldraförsäkringen.

Man kan knappast tro att detta är sant, men det är det. Tydligare än detta kan det inte vara. Vänsterpartisterna säger det utan att skämmas – de anser att det rätt att köra över folket. Det ska inte spela någon roll att 84% av alla föräldrar vill bestämma själva över hur föräldraledigheten fördelas.

Vänsterpartiet menar att familjerna ska ha mindre att säga till om och att de som politiker vet bättre än familjerna! Vuxna människor ska ”uppfostras” i ren socialistisk anda att tänka ”rätt” så att de gör som vänsterpartiet vill. Man ska förhindra att familjerna väljer ”fel”. Tala om förakt för vanliga människors förmåga att bestämma över sina egna liv. Vilken översittarmentalitet!

Vänsterpartiet har ännu en gång visat sin kyla och sin fullkomliga brist på respekt och förståelse för vanliga människors vardag och för deras behov. Så blir det när dogmatismen går före sunt förnuft.

Detta onödiga ingrepp i familjelivet reaktualiserar diskussionen kring politikens gränser. Ska vänsterpartiet också bestämma hur föräldrarna ska klä sig eller vad de ska äta till middag? Man har definitivt gått över gränsen för vad politiken ska reglera.

För oss kristdemokrater är det viktigt att barnfamiljernas möjligheter till flexibla val måste ökas - inte minskas! Vi menar att det är viktigt att låta familjerna bestämma mer! Vi tror på färre restriktioner och mer valfrihet, i synnerhet när det handlar om småbarn. Vi vill ge familjerna mer utrymme och större frihet att bestämma själva.

Föräldrar som vill dela lika på föräldraförsäkringen ska uppmuntras att göra det. De som inte vill dela lika ska få lov att låta bli. Det viktigaste är att föräldrarna själva ska komma överens om en lösning som passar den enskilda familjens situation bäst och att samhället förbättrar förutsättningarna för jämställdhet. Vi vill dessutom göra föräldraförsäkringen mer flexibel, höja lägstanivån och att den ska kunna användas under hela barndomen.

Amningen är mycket positiv för barnet och det bör spela en avgörande roll när föräldraledigheten planeras. Mammor som ammar ska inte tvingas lämna sina spädbarn för att jobba. Samhället ska stötta och hjälpa familjerna, inte ta över deras beslutfattande och ännu mindre detaljstyra hur de lever sina liv och hanterar sina relationer. Föräldrarna vet ju vad som är bäst för deras barn!