lördag 3 april 2010

Rättvisebalansen ska återställas

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund markerade igår mycket tydligt i en debattartikel i SvD vår syn på människan som en moralisk person med en förmåga att välja mellan vad som är rätt och fel.

Hägglund menar att den rödgröna oppositionen ser människan som en social konstruktion: ”I de rödgrönas värld är det inte bara en tro – utan också en politisk nödvändighet – att den enskilde personen i första hand är en produkt av den sociala omgivningen och bara i andra hand har en fri moralisk vilja. För det är då samhällsingenjören kan träda in för att modellera om människors sociala liv på politisk väg”.

Vi kristdemokrater anser att människan har en rationell natur och kan välja mellan gott och ont. Hon är moraliskt medveten och råder över sina egna handlingar - detta gör henne moraliskt ansvarig. Människovärdet ger henne rättigheter samtidigt som det moraliska ansvaret ger henne skyldigheter.

Vår rättspolitik bygger på en kristen människosyn och värdegrund som inser att människor är ofullkomliga och begår misstag -  brott kommer alltid att finnas. Samhället måste därför verka för att begränsa brottsligheten så långt som möjligt.

Rättvisebalansen rubbas när någon begår ett brott. Samhällets uppgift är att skipa rättvisa och återställa balansen. Ett brott brukar betraktas som ett angrepp mot lagen och staten men det utgör främst ett angrepp mot människor. Förövaren ska straffas men samtidigt uppmuntras till ånger och upprättelse av brottsoffret.

Alla människor har ett personligt ansvar för sina handlingar. Som allmänprevention måste samhället göra klart för alla att på brott följer straff. Alla brott ska beivras och samhället ska alltid stå på brottsoffrets sida.

Kriminaliteten ska bekämpas på alla sätt. Vi anser att det mest effektiva sättet är genom adekvata förebyggande insatser. Familjens roll att fostra de unga är av största vikt. Skolan ska väcka respekt för människans egenvärde och människolivets okränkbarhet. Staten ska upprätthålla de gällande rättsreglerna.

Påföljderna ska avhålla förövarna från att begå nya brott, avhålla andra från liknande handlingar och skydda samhället mot övergrepp. Straffet ska vara rättvist och utgöra ett sätt för brottslingen att sona sin skuld gentemot offret och samhället. Straffet och upprättelsen av brottsoffret ger förövaren en chans att återinträda i gemenskapen och bli accepterad på nytt som en ansvarsfull person.


Humanitetens hus i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar