lördag 6 februari 2010

Våra multisjuka äldre behöver bättre vård!

Hälften av alla barn som föds idag i den rikare delen av världen kommer att bli minst 100 år gamla, enligt en studie som nyligen publicerades i tidskriften The Lancet. Under 1900-talet har medellivslängden i dessa länder ökat med cirka 30 år och allt talar för att den här trenden kommer att fortsätta.

Åldersrelaterade sjukdomar och skador såsom cancer, stroke, demens, hjärtsvikt, benbrott och trycksår kommer att öka markant, liksom antalet trötta och förvirrade åldringar. En tröst är dock att dagens äldre har betydligt bättre hälsa än vad de äldre hade för 50 år sedan.

Andelen äldre med stora vård- och omsorgsbehov ökar kontinuerligt i Sverige, precis som i resten av Europa. Vården och omsorgen har inte kunnat hänga med i denna pågående utveckling.

Vården är idag inte uppbyggd för att möta den här gruppen äldre med omfattande och växlande behov. Akuta ambulanstransporter och långa väntetider på akutmottagningar hjälper sällan dessa patienter som mer än akut sjuka är gamla och orkeslösa.

Äldre och svaga patienter ska inte slussas runt inom akutsjukvården. Det som behövs är bättre kvalitet i äldreomsorgen och inrättandet av mellanvårdsenheter för multisjuka äldre. På dessa enheter ska patienterna kunna stanna längre tid än på en vanlig vårdavdelning. Vården ska dessutom kunna ges med hänsyn till patientens sammansatta sociala och medicinska behov.

Därför är det mycket positivt att 271 miljoner kronor avsätts för satsningar på multisjuka äldre under 2010, enligt en ny överenskommelse mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting. Resurserna ska användas för att öka kvaliteten i äldreomsorgen, förbättra kontinuiteten för den enskilde och för att införa värdighetsgarantier.

Äldreomsorgen styrs av ramlagar som ger kommunerna uppgiften att bedöma vilka insatser som ska ges. Detta flexibla system medför en möjlighet att anpassa äldreomsorgen efter lokala förutsättningar och behov. Den här samverkan mellan regering, landsting och kommuner är nödvändig om vi ska kunna förbättra vården och omsorgen av våra multisjuka äldre. Denna gemensamma satsning är ett steg i rätt riktning. Vi måste fortsätta arbeta för att bli det bästa partiet för de äldre!

Insändaren publicerad i Ystads Allehanda och i Sydsvenskan 2010-02-11.


Öresundsbron i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar