lördag 5 juni 2010

Världsmiljödagen firas idag den 5 juni

Idag den 5 juni firas Världsmiljödagen över hela världen. Dagen instiftades efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. Världsmiljödagen är en av FN:s temadagar - temat för i år är biologisk mångfald. Biologisk mångfald är en förutsättning för hållbar utveckling, välfärd och överlevnad.

Att stoppa överutnyttjandet och förstörelsen av naturen är en av vår tids största utmaningar. Klimatförändringar, skogsförstöring, rovfiske, kemikalier i miljön, orenat avloppsvatten, dålig luft, sjuka hav, regional vattenbrist och förlust av biologisk mångfald är tecken på en mycket negativ och icke hållbar utveckling som inte får fortsätta.

Vi måste hitta nya vägar för att tillfredställa våra grundläggande behov på ett sätt som inte förstör balansen och autoregulationen i våra ekologiska system och i naturen som helhet. För att hantera miljöfrågorna på rätt sätt krävs att vi förstärker det internationella samarbetet.

Vår miljöpolitik är fast förankrad i förvaltarskapsprincipen - principen eller förhållningssättet om att människan har ett ansvar att förvalta, inte förbruka, naturens resurser. Denna princip förpliktar oss att agera med största möjliga hänsyn gentemot naturen och de kommande generationers rätt att leva i en sund och välbevarad miljö.

Försiktighetsprincipen ska tillämpas för att skydda miljön - extra försiktighet ska beaktas vid misstanke om hot eller skada på miljön.

Vår miljöpolitik bygger även på insikten om att vi har ett solidariskt ansvar gentemot människor som lever i fattiga länder, dessa drabbas mest av förstörelsen av naturen. Vi kristdemokrater arbetar för ett generöst och effektivt miljöbistånd samt överföring av grön teknik.

Industriländernas livsstil är inte längre hållbar - den utgör ett hot mot den ekologiska balansen genom förbrukning av enorma resurser, dåligt resursutnyttjande och ofantliga avfallsmängder. Även utvecklingsländernas fattigdom utgör ett hot pga olämplig urbanisering, brist på planering, föråldrad teknik, dåligt och kortsiktigt resursutnyttjande och oförmåga att hävda sig gentemot multinationella bolag. Redan nu är två tredjedelar av de viktigaste ekosystemen på jorden överutnyttjade och så får det inte fortsätta.

Med en ökande befolkning och en minskande tillgång på naturresurser är det angeläget att utveckla mer miljövänlig och resurseffektiv teknik. Vi måste effektivisera vårt resursutnyttjande och utveckla fler förnybara energikällor. God tillgång till energi är en förutsättning för utveckling, tillväxt och välstånd, men de flesta energislag har negativa effekter på miljön. Det är angeläget att fossila bränslen fasas ut i den takt vi utvecklar alternativa källor. Ekonomisk utveckling och miljöhänsyn behöver inte stå i motsatsförhållande till varandra.

Sverige har under Alliansregeringen en av de mest ambitiösa klimat- och miljöpolitik i världen, med konkreta åtgärder och tydliga mål. I Sverige finns spetskompetens på flera områden inom miljöteknik och Sverige har goda förutsättningar för att visa ledarskap i miljöfrågor. Dessa frågor kan bara lösas genom internationellt samarbete - världen behöver dock en ny klimatöverenskommelse. Klimatet och miljön är globala utmaningar som angår oss alla oavsett var vi lever på jorden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar