tisdag 2 mars 2010

RUT-avdraget blir definitivt en valfråga!

Idag kunde man läsa att den rödgröna oppositionen har kommit överens om att ta bort skatteavdraget för hushållsnära tjänster om de vinner valet. Miljöpartiet ville initialt behålla reformen för jobbens skull men har nu fegat ut, man klarade inte trycket från vänsterpartiet.

Beslutet har överraskat många - förra veckan kom tjänsteföretaget Almega med sin rapport om effekterna av RUT-avdraget och konstaterade att ”Skattereduktionen för hushållsnära tjänster har blivit en stor framgång. Allt sedan reduktionen infördes 2007 så har antalet nya företag, kunder och anställda ökat konstant. Hemservicebranschen är en av få branscher som gått framåt enormt under lågkonjunkturen. Företagen har haft en tillväxt på snitt 50 procent under det senaste halvåret, en takt som förväntas fortsätta under 2010.”

Siffrorna talar sitt tydliga språk - över 11 000 personer har fått arbete inom hemservicebranschen och närmare 23 000 unika köpare tillkommer varje månad. Det köps hushållsnära tjänster för nästan 200 miljoner kronor per månad.

Rapporten visar vidare att 78 procent av svenska folket tycker att RUT-avdraget är positivt. Bland de rödgrönas egna väljare säger sig 70 procent vara positiva till avdraget. Den rödgröna oppositionen bryr sig inte om detta - de tänker köra över sina egna väljare.

Varför säger de rödgröna nej till denna reform som under lågkonjunkturen gett jobb till tusentals människor, framför allt kvinnor, som i stor utsträckning var arbetslösa?

Svaret är att så blir det när man låter ideologin gå före verkligheten. Så blir det när man agerar utifrån ett verklighetsfrämmande perspektiv.

Det är en myt att enbart höginkomsttagare tjänar på RUT-avdraget - en av fyra RUT-användare har inkomster under 200 000 kronor per år och många svarta jobb har blivit vita så även staten tjänar på denna utveckling. De som tjänar mest är självklart de människor som slipper arbetslöshetens förbannelse.

RUT-avdraget blir definitivt en valfråga!


Västra hamnen i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar