torsdag 6 maj 2010

Enpartistaden Malmö

”Det långa socialdemokratiska maktinnehavet i Malmö stad har haft en negativ inverkan på demokratin. Gränsen mellan staden och Rörelsen suddas ut, det förekommer maktkoncentration och mobbning, relationen mellan Ilmar Reepalu och stadens näringslivstoppar är alltför intim och oppositionen är alltför anpasslig och medgörlig", sade Fredrik Segerfeldt idag i Malmö när han presenterade sin rapport
Enpartistaden 1: Malmö - om effekter av långa maktinnehav i landets kommuner. Seminariet arrangerades av tankesmedjan Timbro.

Socialdemokraterna har styrt Malmö sedan 1919, dvs under 85 av de senaste 91 åren. De har haft staden i sin hand i nästan ett sekel, om man bortser från mandatperioderna 1985-1988 och 1991-1994.

Segerfeldt ser detta utomordentligt långa maktinnehav som ett hot mot demokratin: ”När ett politiskt parti under lång tid innehar makten i en politisk församling, och därmed i en politisk enhet som ett land, får det effekter. Det kan handla om att myndigheter och offentliga tjänstemän, som på papperet är neutrala men i verkligheten inte är det. Det kan handla om hur stora delar av samhället, inklusive näringslivet, anpassar sig till den offentliga makten på ett sätt som inte är meningen. Och det kan handla om hur maktinnehavet tas så för givet att de gränser som finns för den offentliga maktutövningen inte längre respekteras”.

Segerfeldt har i sin rapport samlat ett stort antal väldokumenterade händelser och företeelser som han analyserar ur ett enpartistadsperspektiv: ”Sammantagna ger de en bild av systematisk vänskapskorruption och demokratiska övertramp, av en stad som inte styrs så demokratiskt som den borde”.

Det är känt att ett långvarigt maktinnehav kan leda till osund maktfördelning, bristande insyn, centralstyrning och negativa konsekvenser för demokratin - Malmö är inget undantag. Rapporten belyser behovet av att den politiska makten granskas, inte enbart för att beivra oegentligheter utan också för att försvara och förstärka demokratin.

Demokratin ska aldrig tas för given - den kräver en kontinuerlig övervakning och engagemang, inte enbart av oppositionen utan också av alla medborgare.

Nu är det dags för oppositionen i Malmö att ta krafttag och sluta finna sig i att vara den ständiga tvåan - nu gäller det att arbeta hårt för att vinna valet och låta friska vindar blåsa i staden.


Malmö - utsikt från Kronprinsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar