fredag 2 april 2010

Bekämpa handeln med förfalskade läkemedel

Handeln med förfalskade läkemedel har blivit ett globalt folkhälsoproblem. Marknaden för dessa preparat håller på att bli större än den för narkotika - förklaringen är den växande näthandeln.

Under 2005 upptäcktes en halv miljon förpackningar med förfalskade läkemedel i Europa. Året därpå hade antalet ökat till 2,7 miljoner – och ökningen fortsätter.

WHO uppskattar att marknadsvärdet av förfalskade läkemedel kommer att uppgå till 75 miljarder dollar under 2010. I Sverige ligger det enligt vissa beräkningar kring 860 miljoner kronor om året.

Ett förfalskat läkemedel är enligt WHO: "ett läkemedel som medvetet och bedrägligt är felmärkt med avseende på identitet och eller ursprung. Både originalläkemedel och generika kan förfalskas. Förfalskade läkemedel kan vara produkter med korrekta eller felaktiga ingredienser, utan aktiva ingredienser, med otillräcklig mängd aktiva ingredienser eller med förfalskad förpackning."

Risken att få ett förfalskat läkemedel på olagliga internetapotek är mycket stor. C:a sex av tio mediciner som säljs via näthandeln är antingen falska och farliga eller undermåliga, enligt den oberoende organisationen European alliance for access to safe medicines. Näthandeln kräver inte heller något recept. Än så länge finns det bara ett lagligt internetapotek i Sverige och det drivs av statliga Apoteket AB.

Tullens beslag av förfalskade läkemedel ökar kraftigt i Skåne - förra året tog tullen dubbelt så många tabletter som under 2008. Bland dessa fanns antibiotika, bantningsmedel, kolesterolsänkare, smärtstillande och Viagra. Även beslag av läkemedel i andra former har ökat kraftigt och mörkertalet förmodas vara stort.

WHO och Läkemedelsverket verkar för en ökad samordning för att bekämpa denna nya form av internationell kriminalitet - tullmyndigheterna i EU har redan inlett ett samarbete. Man behöver komma åt tillverkarna, stänga olagliga internetapotek och förbättra gränskontrollerna. Det behövs dessutom en översyn av lagstiftningen på detta område och en uppdatering av straffpåföljderna.

Debattartikeln publicerad i Newsmill 2010-04-05.


Kronprinsen i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar