tisdag 30 mars 2010

Alliansen satsar på infrastrukturen i Sverige

Partiledarna i Alliansen presenterade idag i Malmö en satsning på infrastruktur om 482 miljarder kronor under åren 2010-2021.

Av dessa har 417 miljarder statlig finansiering. Resterande 65 miljarder finansieras genom trängselskatter, vägavgifter, EU-medel och kommunala bidrag.

Infrastrukturen spelar en nyckelroll i utvecklingen. Det är väsentligt att vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser är lämpliga och håller en hög standard. För att öka resandet med kollektivtrafiken ska man kunna erbjuda punktliga, snabba, säkra, bekväma och miljövänliga resor.

Varje dag görs i genomsnitt 13 miljoner resor i Sverige samtidigt som gods till ett värde av nästan 4 miljarder kronor passerar Sveriges gränser. Välfungerande kommunikationer krävs för att skapa förutsättningar för tillväxt och företagande i hela landet.

Alliansregeringens beslut möjliggör flera angelägna investeringar i storstadsregionerna. I Skåne har infrastruktursatsningarna under mandatperioden främst varit inriktade på att förbättra och förstärka Öresundsregionens centrala roll som tillväxtmotor för södra Sverige.

Satsningen i Skåne omfattar totalt 19,3 miljarder kronor. Man arbetar redan med järnvägsprojektet Citytunneln som ska bli klart i år. En ny fast förbindelse över Öresund ska också utredas.

Välfärden behöver utan tvekan en välfungerande infrastruktur - denna är en mycket värdefull satsning.



Öresundsbron i Malmö

lördag 27 mars 2010

Tredje skattesänkningen för Sveriges pensionärer

Den 1 januari 2009 sänktes skatten för de flesta pensionärer genom ett förhöjt grundavdrag vid taxerade förvärvsinkomster upp till cirka 363 000 kronor.

Ett år senare, den 1 januari 2010, förstärktes skattelättnaden så att grundavdraget blev högre och kom att omfatta alla pensionärer.

I dag den 27 mars 2010 har regeringen presenterat en överenskommelse som innebär en tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer. Reformen innebär en skattesänkning om totalt 5 miljarder kronor per år som kommer alla pensionärer till del. Överenskommelsen presenterades då Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund gemensamt besökte Huskvarna.

Skattelättnaden gäller för alla dem som vid beskattningsårets ingång har fyllt 65 år och betalar skatt. Skattesänkningen föreslås gälla från den 1 januari 2011. Med tidigare skattelättnader har regeringen härmed sänkt skatterna för pensionärer med ca 10,5 miljarder kronor sedan 2006.

Förslaget innebär för en ensamstående pensionär med full garantipension, född 1937 eller tidigare, en skattesänkning på ca 1 200 - 1 400 kronor per år beroende på kommunalskattenivå. För en pensionär med 150 000 kronor i inkomst innebär förslaget en skattesänkning på ca 2 400 - 2 800 kronor per år beroende på kommunalskattenivå.

Tillsammans med de två tidigare skattesänkningarna innebär detta för en ensamstående pensionär med full garantipension, född 1937 eller tidigare, en sammanlagd skattesänkning på ca 4 500 - 5 400 kronor per år, beroende på kommunalskattenivå. För en pensionär med 150 000 kronor i inkomst innebär den samlade skattelättnaden ca 4 900 - 5 800 kronor per år beroende på kommunalskattenivå.

Förslaget om ytterligare sänkt skatt för pensionärer är en viktig reform för att skapa ekonomisk trygghet, men även en viktig rättvisereform.

Vi kristdemokrater har arbetat länge för att förbättra de äldres villkor och är därför oerhört glada över att kunna presentera ytterligare en förbättring för dem. Vi kommer att fortsätta arbeta för att förstärka deras trygghet och livskvalitet.


Ungdomsarbetslösheten ska bekämpas

De unga är en stor tillgång som samhället måste ta tillvara. Dessvärre har ungdomsarbetslösheten varit ett problem sedan 90-talet. Ungdomar mellan 16 och 24 år har svårt för att skaffa arbete. Ännu svårare är det för lågutbildade, där utlandsfödda och unga från hem med låg utbildningsnivå är överrepresenterade.

Situationen förvärrades med den finansiella krisen som ledde till att tillväxten avtog och flera arbeten försvann. Ungdomskullarna är dessutom större än tidigare - på åtta år har antalet 16-19 åringar ökat med 25 %.

Arbetslöshetssiffrorna för ungdomar är dock kontroversiella. I den officiella statistiken uppges c:a 26%. Arbetsförmedlingen hävdar dock att siffrorna är betydligt lägre och att man blåser upp dessa för att ställa politiska krav. Man menar att 48 % av alla arbetssökande ungdomar är heltidsstuderande och ser sig själva som studerande. Drygt 10 % skulle vara arbetslösa på heltid. Den totala arbetslösheten i Sverige kommer i år att landa på 8,3 %.

Enligt forskare beror ungdomsarbetslösheten på för hög ingångslön, starkt anställningsskydd och för få lärlingsjobb. TCO menar att den beror på bristande utbildning och liten arbetslivserfarenhet. Här finns en del att lära från det danska studentmedarbetarsystemet som underlättar övergången från studier till arbete. Systemet innebär att studenten har ett studierelevant arbete, c:a 10-15 timmar per vecka, där man omsätter sina kunskaper i praktiken, får lön och etablerar värdefulla kontakter. Nästa år tänker Region Skåne anställa 350 studentmedarbetare.

En sak är säker – det behövs fler jobb! Arbetslösheten ska bekämpas. På kort sikt behövs fler utbildningsplatser, fler praktikplatser, fler lärlingsjobb och bättre förmedling av befintliga arbeten. Samhället måste också se till att de arbetslösa klarar sin ekonomi. Man behöver även diskutera en ny ändring av LAS och ta ställning till införandet av lägre ingångslöner för ungdomar.

Staten har redan tilldelat flera miljoner i stöd till landsting och kommuner för utbildning och ungdomspraktikplatser. Nu måste kommunerna ta krafttag. Det behövs en bättre samordning mellan skolan, socialtjänsten och arbetsförmedlingen framför allt för att hjälpa dessa ungdomar som varken jobbar, går i skolan eller har någon kontakt med arbetsförmedlingen.

På lång sikt kan vi enbart bekämpa arbetslösheten genom att befrämja företagandet och genom att ha god ordning i de offentliga finanserna. Det behövs fler människor som vågar satsa och förverkliga sina idéer, fler och växande företag och en långsiktig och stabil ekonomisk politik som förstår sig på företagens förutsättningar och som hjälper till att undanröja hinder.

Det behövs även ett välfungerande utbildningssystem med förmåga att ge adekvat utbildning och skapa goda förutsättningar för kompetensutveckling. Det behövs dessutom en aktiv arbetsmarknadspolitik som erbjuder goda villkor och som ser till att alla människor ges möjlighet att deltaga i samhällsbyggandet.

En mängd förbättringar har Alliansregeringen redan genomfört. Man har förenklat reglerna, arbetsgivaravgiften och bolagsskatten har sänkts, förmögenhetsskatten har tagits bort, man har infört avdragsrätt för hushållsnära tjänster och ROT-avdrag, man har minskat sjuklöneansvaret, m m. Sänkta skatter för vanliga människor har gett mer pengar kvar att leva på varje månad och bättre marginaler i tillvaron. Familjernas trygghet har förstärkts.

Finanskrisen håller på att avta men vi kommer att leva med dess effekter under en lång tid. Alliansregeringen har genomfört stora satsningar för att motverka lågkonjunkturen och få igång landet. Vi behöver fortsätta driva en långsiktig och ansvarsfull politik för att få ordning på ekonomin, skapa nya jobb och ge människor och familjer större valfrihet. Företag måste tillåtas växa med trygga och stabila regler så att vi kan få fler jobb och bättre välfärd. Att ha ett arbete är en central del av livet.


Gripen på Gustav Adolfs torg i Malmö

onsdag 24 mars 2010

Sjukvården ska stå i livets tjänst

En häftig debatt har blossat upp i Sverige sedan en 31-årig totalförlamad kvinna vädjat till Socialstyrelsen om att få hjälp med att dö. Kvinnan lider av en obotlig sjukdom, neurofibromatos, och har varit bunden till en respirator under 25 år. Nu orkar hon inte längre och vill att läkarna söver ned henne och stänger av respiratorn.

Det är lätt att förstå hennes önskan - frågan är om den går att tillgodose enligt gällande regler. Läkare, politiker och andra har redan uttalat sig för och emot i denna svåra fråga. Socialstyrelsen ska ta ställning under våren.

Olika former av aktiv dödshjälp är tillåtna i Nederländerna, Schweiz, Belgien och Luxemburg samt i ett par delstater i USA. Aktiv dödshjälp är förbjuden i Sverige men en patient har rätt att avstå från livsuppehållande behandling. Passiv dödshjälp är alltså accepterad under vissa förutsättningar.

Socialminister Göran Hägglund har betonat att varje form av aktiv dödshjälp är oacceptabel. Han anser däremot att varje patient ska ha rätt att välja om man vill avbryta sin vård. Han välkomnar Socialstyrelsens initiativ att se över rättsläget.

Svenska Läkaresällskapet slog 2007 fast att ”Om en patient är beslutskapabel, välinformerad och införstådd med konsekvenserna av olika behandlingsalternativ ska läkaren respektera patientens önskan om att livsuppehållande behandling inte inleds och att redan inledd behandling avslutas”. Denna princip uppfattades vara i full överensstämmelse med gällande lagstiftning.

Dessvärre är regelverket motstridigt. I Socialstyrelsens allmänna råd står det: ”Läkaren får inte ge en behandling som patienten inte vill ha. Om patienten vägrar att låta en livsuppehållande behandling fortgå skall denna avbrytas”. I samma allmänna råd står det också: ”En grundläggande regel är att åtgärder, vars enda syfte är att orsaka en patients död, aldrig är tillåtna inte ens om patienten själv begär det”.

Urkopplandet av respiratorn betraktar några som aktiv dödshjälp – men detta är fel. Aktiv dödshjälp kräver en aktiv och avsiktlig handling med intention att döda som t ex att injicera patienten med en dödlig dos. World Medical Association anser att aktiv dödshjälp är oetisk och måste avvisas.

Att stänga av respiratorn ska därför ses som en passiv handling där man avstår från att fullfölja en medicinskt meningslös och betungande behandling med tekniska hjälpmedel. Man låter livet återgå till sitt naturliga slut.

Att ge respiratorvård till en beslutskapabel person mot hennes vilja innebär tvångsvård på gränsen till tortyr. Det finns även risk för dystanasi, dvs en långsam och svår död.

Det är komplicerat att bedöma svårt sjuka patienters verkliga vilja. Viljan att dö är inte sällan ett uttryck för en depression. Ambivalensen är vanlig vid självmordshandlingar - man vill egentligen inte dö men orkar inte heller leva. Studier visar att när en patient efterfrågar dödshjälp är det ofta andra motiv än smärta som ligger bakom t ex förlust av värdigheten, rädsla för att bli en börda och livströtthet. Detta måste noggrant klargöras.

Det enda rätta i detta fall är att respektera kvinnans önskan - hon har rätt att avbryta behandlingen! Om Socialstyrelsen avvisar hennes vädjan riskerar man att legalisera tvångsvården av beslutskapabla personer och luckra upp respekten för människans värdighet och självbestämmande. Detta skulle kunna undergräva förtroendet för sjukvården.

Det finns således anledning att förtydliga regelverket och förstärka den enskildes självbestämmande. Svårt sjuka ska visas respekt och omtanke och inte påtvingas oönskad vård. En patients önskan om att avbryta en livsuppehållande behandling är inte detsamma som aktiv dödshjälp. Vi måste fortsätta arbeta för en värdig palliativ vård med större helhetssyn och bättre förmåga att ge symtomlindring och avancerad omvårdnad.

Frågorna om liv och död berör oss alla, men det finns inga självklara svar!

Debattartikeln publicerad i tidningen Kristdemokraten 2010-04-08.


Magnolia stellata

onsdag 3 mars 2010

Öppna de svenska Stasi-arkiven

Det har gått mer än 20 år sedan Östtyskland upplöstes men Stasi-arkiven förblir hemligstämplade i Sverige. Tyskland och övriga europeiska länder har redan öppnat sina arkiv, dels för de som finns registrerade, dels för forskningen.

Stasi, Ministerium für Staatssicherheit, den fruktade östtyska hemliga säkerhetstjänsten. Den utövade sedan femtiotalet en omfattande och hänsynslös spionverksamhet, framför allt gentemot sitt eget folk. Åtskilliga tusentals rapportörer och infiltratörer var engagerade i Östtyskland och andra länder.

Prof. Birgitta Almgren forskar om detta. Hon har gått igenom Stasi-arkiven i olika länder men inte i Sverige. Här i Sverige lägger Säpo locket på och vägrar ge forskningen tillträde.

Man hänvisar till rikets säkerhet, säkerhetspolisens underrättelseverksamhet och även till att ett offentliggörande kan skada enskilda individer. Dessa argument övertygar inte. Kammarrätten har dock nyligen avslagit hennes överklagan.

Prof. Almgren har i Dagens Nyheter ställt frågan: Vilka tidigare DDR-anhängare i Sverige och toppar inom samhällslivet är det som Säpo skyddar? Ja, frågan är berättigad.

Hon vill läsa de s k Rosenholzakterna som innehåller detaljerade uppgifter om kontrakterade Stasi-spioner i Sverige. I Berlin har hon redan fått tillgång till de Rosenholzakter som rör de tyska Stasi-spioner som opererade i Sverige.

Nu har den kristdemokratiske riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus tagit upp frågan med justitieministern Beatrice Ask i riksdagen: ”Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder i syfte att underlätta för bland annat forskningens möjligheter att utröna på vilket sätt det fanns svenska spioner och medhjälpare till den kommunistiska enpartidiktaturen i dåvarande östtyska DDR under det kalla kriget?”

Justitieministern vill först pröva de sekretesskäl som har funnits för att därefter öppna för en granskning av de hemligstämplade dokumenten.

Förr eller senare måste Säpo öppna dessa Stasi-arkiv och avslöja namnen på alla svenskar som spionerade åt Östtyskland mitt under kalla kriget. Några har kanske blivit utpekade på lösa grunder och det får redas ut.

Sverige är tvunget att göra upp med denna del av sitt förflutna, precis som flertalet europeiska länder redan har gjort. Man får inte vänta för länge. Tiden är mogen att tvätta byken offentligt.

Debattartikeln publicerad i tidningen Kristdemokraten 2010-03-09.


Gamla Stasi-högkvarteret i Berlin

Man bör leva som man lär!

Den rödgröna oppositionen har för avsikt att avskaffa RUT-avdraget om de vinner valet i september - men det svenska folket vill behålla det.

RUT-avdraget har skapat över 11 000 jobb och har gett många positiva effekter. Märkligt att man vill avskaffa en sådan succé.

Nu har Aftonbladet pinsamt nog avslöjat att Göran Persson, Erik Åsbrink, Ylva Johansson, Leif Pagrotzki och andra ledande socialdemokrater är flitiga användare av avdraget för hushållsnära tjänster.

Mona Sahlin försvarar sina partikamrater - hon ser inget trovärdighetsproblem med att socialdemokraterna vill avskaffa RUT-avdraget samtidigt som ledande s-politiker själva utnyttjar det.

För vanliga människor är detta inget annat än hyckleri - det undergräver socialdemokraternas trovärdighet.


Västra hamnen i Malmö

tisdag 2 mars 2010

Mona Sahlin krävs på svar

Förnekande av förintelsen och grova beskyllningar har varit en vanlig strategi bland antisemiter i Europa. Under de senaste åren har antalet angrepp på judar, synagogor och judiska begravningsplatser ökat i flera europeiska länder.

Den största ökningen av hatbrott har dock noterats i Sverige. Antalet hatbrott mot judar i Malmö har fördubblats under 2009. Den judiska församlingen tvingats till stora kostnader för att hålla sig med säkerhetsanordningar och vakter.

Malmös socialdemokratiske kommunalråd Ilmar Reepalu har i stor sett menat att judarna har sig själva att skylla för de hot och trakasserier de utsättes för.

Kommun- och finansministern Mats Odell och gruppledaren Yvonne Jönsson (kd) besökte den judiska församlingen i Malmö den 22 februari. Odell sade då att ”det är helt oacceptabelt att judar i Sverige ska behöva göra utrikespolitiska uttalanden för att förtjäna skydd och förståelse för sin utsatta situation”.

Han tillade: ”När människor hotas, trakasseras och utsätts för våld på grund av sin religiösa tillhörighet måste vi alltid reagera. Vi kan inte slå oss till ro utan måste alltid ta strid för människans okränkbarhet. Vi har i Sverige ett ökat fokus för att motverka hatbrott och det vore djupt olyckligt om hatbrott mot judar inte skulle tas på samma allvar”.

Idag har den kristdemokratiske partiledaren Göran Hägglund skrivit ett öppet brev till Mona Sahlin där han kräver svar gällande debatten om Ilmar Reepalus uttalanden om judarnas situation i Malmö. Han ställer följande frågor:

  • Har den politik som förs i Israel någon som helst relevans vid bedömningen av angrepp på svenska judar?
  • Har inte varje person, oavsett bakgrund, rätt att slippa bli trakasserad och förföljd?
  • Delar Mona Sahlin Ilmar Reepalus uppfattning att kritiken mot honom är ett resultat av israelisk lobbyism?
  • Hur tänker Mona Sahlin agera för att det inte ska finnas någon osäkerhet kring socialdemokraternas syn på antisemitism och judars rätt att leva sina liv i trygghet?
Vi får hoppas att Mona Sahlin är mycket tydlig och snabb i sina svar, som Göran Hägglund kräver. Detta är det minsta som man kan förvänta sig.


RUT-avdraget blir definitivt en valfråga!

Idag kunde man läsa att den rödgröna oppositionen har kommit överens om att ta bort skatteavdraget för hushållsnära tjänster om de vinner valet. Miljöpartiet ville initialt behålla reformen för jobbens skull men har nu fegat ut, man klarade inte trycket från vänsterpartiet.

Beslutet har överraskat många - förra veckan kom tjänsteföretaget Almega med sin rapport om effekterna av RUT-avdraget och konstaterade att ”Skattereduktionen för hushållsnära tjänster har blivit en stor framgång. Allt sedan reduktionen infördes 2007 så har antalet nya företag, kunder och anställda ökat konstant. Hemservicebranschen är en av få branscher som gått framåt enormt under lågkonjunkturen. Företagen har haft en tillväxt på snitt 50 procent under det senaste halvåret, en takt som förväntas fortsätta under 2010.”

Siffrorna talar sitt tydliga språk - över 11 000 personer har fått arbete inom hemservicebranschen och närmare 23 000 unika köpare tillkommer varje månad. Det köps hushållsnära tjänster för nästan 200 miljoner kronor per månad.

Rapporten visar vidare att 78 procent av svenska folket tycker att RUT-avdraget är positivt. Bland de rödgrönas egna väljare säger sig 70 procent vara positiva till avdraget. Den rödgröna oppositionen bryr sig inte om detta - de tänker köra över sina egna väljare.

Varför säger de rödgröna nej till denna reform som under lågkonjunkturen gett jobb till tusentals människor, framför allt kvinnor, som i stor utsträckning var arbetslösa?

Svaret är att så blir det när man låter ideologin gå före verkligheten. Så blir det när man agerar utifrån ett verklighetsfrämmande perspektiv.

Det är en myt att enbart höginkomsttagare tjänar på RUT-avdraget - en av fyra RUT-användare har inkomster under 200 000 kronor per år och många svarta jobb har blivit vita så även staten tjänar på denna utveckling. De som tjänar mest är självklart de människor som slipper arbetslöshetens förbannelse.

RUT-avdraget blir definitivt en valfråga!


Västra hamnen i Malmö

måndag 1 mars 2010

Våra tankar är idag hos det chilenska folket

Våra tankar är idag hos alla dessa människor som fallit offer för en ny naturkatastrof och förlorat sina liv, sina anhöriga eller sitt hem.

Må de ha styrka nog för att ta sig igenom denna mycket svåra prövning.

Låt oss hoppas på att alla barn och vuxna som ligger begravda under rasmassorna hittas och räddas innan det blir för sent.

Igår drabbades Haiti, idag drabbas Chile. Världen borde ha en bättre beredskap för att klara förödande naturkatastrofer.

Den chilenska regeringen och det internationella samfundet måste samarbeta för att skyndsamt ge alla dessa offer den hjälp dem behöver.

Faran är dock ännu inte över. Dagligen rapporteras nya skalv, några av dem har varit mycket kraftiga.

Många små samhällen är isolerade sedan broarna rasat och vägarna blivit förstörda.

Mat, vatten, mediciner och andra förnödenheter börjar att sina. Här behövs mycket hjälp, även små bidrag är betydelsefulla.

Låt oss göra det bästa vi kan för att hjälpa till.